Ізраїльський хірург чекає на екстрадицію

Поділитися
Ізраїльський хірург Міхаель Зіс перебуває в одному з донецьких слідчих ізоляторів, очікуючи екстрадиції до Ізраїлю...

Ізраїльський хірург Міхаель Зіс перебуває в одному з донецьких слідчих ізоляторів, очікуючи екстрадиції до Ізраїлю. Про це на прес-конференції в Донецьку повідомив начальник Головного управління МВС України в Донецькій області Микола Куп’янський.

За його словами, після того, як 20 серпня цього року Ворошиловський районний суд міста Донецька амністував М.Зіса, «він перебуває в слідчому ізоляторі», з Генпрокуратурою вирішується питання про його екстрадицію.

М.Куп’янський припустив, що передача М.Зіза ізраїльській стороні відбудеться впродовж одного-двох місяців.

Водночас адвокат ізраїльського хірурга Олег Курінний повідомив телефоном кореспондентові УНІАН, що питання про екстрадицію його підзахисного Генпрокуратурою України вже вирішено, але дату передачі хірурга визначає ізраїльська сторона. «Генеральна прокуратура вже прийняла рішення і все, що від неї залежить, виконала, — пояснив адвокат. — Саму передачу здійснює Департамент виконання покарання, СІЗО, МВС і Інтерпол, а приймаюча сторона — поліція Ізраїлю і Інтерпол, який працює на їхній території, повинні приїхати до Донецька або Києва, щоб забрати Міхаеля Зіса». О.Курінний відзначив, що «екстрадиція може відбутися й наступного тижня, може відбутися і пізніше, ніж через два місяці». Він наголосив, що стан здоров’я його підзахисного дуже поганий, вимагає серйозного втручання кардіолога і тривалого лікування, чого не можуть надати медики в слідчому ізоляторі.

20 серпня 2009 року Ворошиловський районний суд міста Донецька амністував ізраїльського хірурга М.Зіса. За місяць до того, 20 липня 2009 року, державний обвинувач з боку прокуратури змінив пред’явлене звинувачення М.Зісу зі ст.149 (ч.2) на ст.143 (ч.1) Кримінального кодексу України. («Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини, скоєні щодо неповнолітнього, декількох людей, повторно, за попередньою змовою групою осіб, з використанням службового становища або особою, від якої постраждалий був у матеріальній або іншій залежності», яка передбачає «позбавлення волі на термін від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна». «Порушення встановленого законом порядку трансплантації органів чи тканин людини», яка передбачає покарання «штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років»).

О.Курінний відзначив: із М.Зіса зняли серйозне звинувачення і замінили його таким, що не передбачає навіть позбавлення волі.

М.Зіса було затримано 12 жовтня 2007 року в місті Донецьку як фігуранта справи про незаконну трансплантацію людських органів, яку розслідували спільно ізраїльські й українські правоохоронці.

4 серпня 2008 р. державний обвинувач у справі М.Зіса Людмила Грабовська повідомила, що з хірурга знято обвинувачення в торгівлі людьми, тепер йому інкримінується організація злочину — підготовка до незаконної трансплантації. Вона просила суд позбавити М.Зіса волі на 3,5 року. 21 серпня 2008 р. Ворошиловський райсуд його виправдав. Проте хірурга відвезли до СІЗО. 29 серпня цей же райсуд визнав незаконним затримання М.Зіса і виніс постанову про негайне звільнення хірурга. 9 вересня 2008 року Донецький обласний апеляційний суд відмінив рішення Ворошиловського райсуду від 29 серпня про звільнення М.Зіса з-під варти. 10 березня 2009 року Апеляційний суд Донецької області своїм рішенням скасував виправдувальний вирок, виданий 21 серпня 2008 року Ворошиловським райсудом Донецька ізраїльському хірургові. Рішенням суду було оголошено про скасування виправдання М.Зіса і направлення справи на «новий судовий розгляд до того ж суду з іншим складом суддів». Повторний розгляд справи було розпочато 30 квітня 2009 року з головуючою суддею Ворошиловського районного суду м. Донецька Ларисою Переверзеєвою.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі