Банки проти прийняття законопроекта про збільшення статутного капіталу

Поділитися
В Асоціації українських банків (АУБ) переконані, що дискримінаційні норми законопроекту №0884, який Верховна Рада планує внести на розгляд на засіданні 13 січня, негативно позначаться на дотриманні конкуренції на ринку банківських послуг, матимуть нищівні наслідки для сегменту «малих» та «середніх» банків, а також збільшать концентрацію фінансових ризиків.
В Асоціації українських банків (АУБ) переконані, що дискримінаційні норми законопроекту №0884, який Верховна Рада планує внести на розгляд на засіданні 13 січня, негативно позначаться на дотриманні конкуренції на ринку банківських послуг, матимуть нищівні наслідки для сегменту «малих» та «середніх» банків, а також збільшать концентрацію фінансових ризиків. Як повідомляє прес-служба асоціації з посиланням на її президента Олександра Сугоняко, норми цього законопроекту «несуть руйнівні виклики для банківської системи України». В АУБ нагадують, що завдяки спільним зусиллям банківської спільноти вже вдалося тричі відкласти розгляд цього законопроекту у ІІ читанні. «Наразі лише 50 з майже 180 українських банків мають капітал більше 500 млн грн. Беручи до уваги поточну ситуацію та практику, можна припустити, що сума у 500 млн грн (більше 45 млн євро) буде вимагатися регуляторними органами як мінімальна вимога до капіталу для вже існуючих банків. Зараз регулятор (Постанова №273) вже вимагає, щоб існуючі банки підвищили мінімальний розмір регулятивного капіталу до 120 млн грн, тобто регулятор вже вимагає більше, ніж встановлений Законом “Про банки і банківську діяльність” мінімальний статутний капітал у розмірі 75 млн грн», - каже Сугоняко. В АУБ вважають, що підготовлений законопроект не відповідає Європейському банківському законодавству, оскільки не передбачає гарантій на продовження діяльності для раніше створених банків у разі підвищення вимог до статутного капіталу для новостворених банків та отримання банківської ліцензії. «Згідно висновку Головного юридичного управління Верховної Ради, законопроект не може бути прийнятий навіть з технічних причин, оскільки в проекті закону є грубі порушення статті 116 Регламенту, а саме: проектом закону пропонується внести законодавчі зміни у другому читанні, які не були предметом вивчення при розгляді проекту у першому читанні й тому повинні бути виключені із проекту закону. Законопроект потребує обов’язкового доопрацювання з урахуванням правил законодавчої техніки та нормопроектування», - йдеться в повідомленні АУБ. Нагадаємо, АУБ та ще одна банківська асоціація – УКБС, виступили зі спільною заявою, у якій разом звернулися до президента, голови ВР, керівництва Національного банку України (НБУ) та уряду, народних депутатів із закликом припинити політику дискримінації малих і середніх банків та відхилити згаданий законопроект. Як відомо, законопроект №0884 був знятий з розгляду 14 грудня, оскільки протирічив вимогам статті 116 Регламенту Верховної Ради України. Згаданий законопроект парламентом було повернуто на доопрацювання у профільному Комітеті з питань фінансів і банківської діяльності. Розгляд законопроекту №0884, запланований на 23 грудня, також не відбувся через відсутність доопрацьованої таблиці пропозицій до ІІ читання.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі