Студентів хочуть позбавити стипендій

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
У суботу завершилася ХХII колегія Всеукраїнської студентської ради (ВСР) при Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту. Члени ВСР погодилися з пропозицією Міносвіти виплачувати стипендію лише студентам-пільговикам, а також у вигляді академічного заохочення.

ХХII колегія Всеукраїнської студентської ради при Міносвіти проходила у Києві 25-26 лютого. У ній взяли участь перший заступник міністра освіти Євген Суліма, ректор Київського національного університету ім.Шевченка (КНУ) Леонід Губернський, а також близько 50 лідерів студентського самоврядування з усіх регіонів України, пише у понеділок, 28 лютого, газета "Коммерсантъ-Украина".

ВСР було створено 29 травня 2005 як консультативно-дорадчий орган при Міносвіти. Головне завдання ради - забезпечення конструктивної взаємодії органів державної влади та місцевого самоврядування з органами студентського самоврядування ВНЗ України.

На початку засідання Євген Суліма запропонував обговорити питання виплат стипендій.

- Вважаю недоцільними розмови про підвищення стипендії. Спочатку потрібно визначитися, що таке стипендія: соціальна виплата всім студентам або мотивація кращих студентів, як у вузах Європи, - сказав він.

Варто зазначити, що розмір щомісячної стипендії студентів-бюджетників складає у профтехучилищах 200 грн, у ВНЗ I-II рівня акредитації - 400 грн, у ВНЗ III-IV рівня акредитації - 530 грн. Студенти-пільговики, зокрема діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, отримують стипендію у розмірі 550 грн у профтехучилищах та 1160 грн у ВНЗ.

Пана Суліму підтримав голова Молодіжного незалежної профспілки Антон Дмитрієв.

- Шановні студенти, а чому держава взагалі має платити стипендії в умовах кризи? Давайте знизимо стипендії і переглянемо навчальні плани, щоб дати можливість студентам самим працювати! - запропонував він.

З усіх присутніх проти виступив тільки студент другого курсу магістратури КНУ Олександр Шабелюк:

- Студент не повинен працювати, а повинен вчитися, а держава зобов'язана забезпечити йому для цього всі умови.

- Але ви ж не заперечуєте, щоб держава підтримувала обдаровану молодь? - запитав Євген Суліма і, не дочекавшись відповіді, запропонував виплачувати стипендію лише пільговикам, наприклад студентам із малозабезпечених сімей, а також в якості заохочення за наукові досягнення.

Пан Суліма закликав студентів вносити конструктивні пропозиції щодо механізму розрахунку стипендій і рекомендував направляти їх або до МОН, або ректорам вузів.

У студентській профспілці "Пряма дія", члени якої не входять до ВСР та не були запрошені на засідання, колегію назвали "імітацією громадського обговорення". "Всеукраїнська студентська рада лояльна владі. Її учасники не протистоять ініціативам міністерства скоротити держзамовлення, класифікувати вузи за кількістю студентів і збільшити вартість контрактного навчання", - пояснив активіст "Прямої дії", студент КНУ Іван Шматко.

За матеріалами: Коммерсантъ-Украина

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі