Верховна Рада засудила "героїзацію колабораціоністів "

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Український парламент прийняв заяву, підготовлену комуністами Петром Симоненком та Ігорем Алексєєвим, «До 65 річниці Нюрнберзького трибуналу над фашистськими злочинцями».

Віце-спікеру Адаму Мартинюку довелося двічі ставити на голосування постанову про прийняття цієї заяви, оскільки з першої спроби вона не набрала необхідної кількості голосів. «За» постанову проголосувало 233 народних депутата - практично в повному складі фракції Партії регіонів, Народної партії та всі комуністи.

Крім того, постанову підтримали два депутати з НУ-НС - Ігор Палиця, Володимир Поляченко, з позафракційних - Таріел Васадзе, Олег Маліч, Олег Черпіцький, Олександр Буряк, Леонід Грач, Адам Мартинюк, а також один депутат з групи «Реформи заради майбутнього» - Арнольд Радовець.

Не голосувала вся фракція «БЮТ-Батьківщина».

У заяві, зокрема, говориться: "Верховна Рада України звертає увагу української громадськості та світової спільноти на те, що останнім часом певні політичні сили в Україні та міжнародних парламентських структурах роблять активні спроби, спрямовані на перегляд висновків Нюрнбержкого трибуналу, спотворення і приниження його історичної ролі".

Аморальними в заяві депутатів названі "спроби покласти на СРСР рівну з гітлерівською Німеччиною відповідальність за її (Другої світової війни - ZN.UA) розв'язання".

"Верховна Рада України висловлює стурбованість і рішуче протестує проти спроб окремих політиків, громадських діячів, політичних організацій і рухів в нашій країні реабілітувати й навіть героїзувати колабораціоністів - посібників гітлерівців, виправдати їх злодіяння", - йдеться в заяві.

Верховна Рада України закликає парламенти держав світу підтримати цю резолюцію при голосуванні на пленарному засіданні 65-ї сесії Генеральної асамблеї ООН.

Раніше депутати Івано-Франківської облради розцінили законодавчу ініціативу Верховної Ради з вивішування червоних прапорів - прапорів Перемоги у Великій Вітчизняній війні як прояв «цинічного знущання над пам'яттю мільйонів українців, винищених під червоними прапорами радянським режимом».

Вони пропонують вищим органам влади в України не підтримувати закон України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» і визнати 9 травня Днем пам'яті за мільйонами невинно загиблих Український у Другій світовій війні.

ZN.UA повідомляло, що Івано-Франківські обласна і міська ради заборонили використовувати «антиконституційні» червоні прапори.

Депутати Тернопільської міської ради
8 квітня прийняли рішення заборонити розміщення радянської символіки на державних установах та комунальних підприємствах Тернополя. А для внесення цього питання до порядку денного сесії Тернопільської облради не вистачило голосів. Не голосували депутати від Партії рег
іонів та Блоку Литвина.

Раніше Львівська обласна рада ухвалила заяву про недопущення вивішування червоних радянських прапорів на всіх адміністративних будівлях 9 травня. Заява направлена ​​до Житомирський обласний, Одеський та Севастопольська міські ради, які вирішили вивішувати радянський прапор у цей день.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі