Через кордон — по «райдужці»

Поділитися
Нинішнього року громадянам України можуть почати видавати закордонні паспорти нового зразка. У н...

Нинішнього року громадянам України можуть почати видавати закордонні паспорти нового зразка. У них дані про власника із допомогою лазерного гравіювання та лазерної перфорації наносяться на спеціальну полікарбонатну сторінку, вшиту в паспортну книжечку, яку практично неможливо підробити.

Завдяки 25 ступеням захисту від підробок зразок паспорта, розроблений консорціумом «ЄДАПС», увійшов до п’ятірки найкращих у світі, випередивши російський і багато європейських аналогів за якістю. До того ж собівартість української розробки є однією з найнижчих.

Впровадження таких документів потрібне для інтеграції України в Європу (зокрема воно посприяє якнайшвидшому встановленню безвізового режиму), а також для виконання нею міжнародних зобов’язань щодо боротьби з нелегальною трудовою міграцією, торгівлею людьми й тероризмом. На сьогодні 11 країн світу вже випускають закордонні паспорти з полікарбонатною сторінкою. Ще 80 ведуть розробки в цьому напрямі і мають намір найближчим часом впровадити в себе такі документи.

Наступний крок до вдосконалення закордонних паспортів — оснащення їх безконтактним мікрочіпом, на якому будуть закодовані біометричні дані власника (наприклад, форма обличчя, сітківка ока, відбитки пальців, геометрія руки). До речі, до 1 квітня 2010 р. електронні паспорти вже мають видавати у 189 країнах — членах Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO).

В Україні способи запису інформації на чіп і відповідне програмне забезпечення розробили фахівці ВАТ «КП ВТІ» (входить до консорціуму «ЄДАПС»). 12 червня український електронний (біометричний) паспорт був презентований топ-менеджерами консорціуму «ЄДАПС» та інших підприємств, задіяних у реалізації проекту з упровадження нового проїзного документа.

Підприємства консорціуму «ЄДАПС» цілком готові до випуску «біометричних» документів. Однак законодавчої бази для їх введення поки що немає. Насамперед слід ухвалити закон про персональну інформацію, у якому, зокрема, визначити, які саме з 19 біометричних характеристик використовуватимуться в українських електронних паспортах. ICAO як обов’язкові характеристики вимагає лише форму обличчя та підпис власника. Зазначений закон має бути внесений на розгляд до Верховної Ради до 1 вересня ц.р.

Нинішнього ж року громадянам України почнуть видавати закордонні паспорти з полікарбонатною сторінкою, але без чіпа. Документи старого зразка діятимуть до закінчення терміну видачі.

За словами народного депутата України Василя Грицака, держмито на новий паспорт залишиться незмінним — 170 грн. за оформлення протягом 30 днів. Загалом реалізація програми впровадження нових закордонних паспортів становитиме приблизно 294 млн. грн. (58,3 млн. дол.). Для порівняння, в Росії вартість такого проекту — 2 млрд. дол., у Німеччині — 931 млн. дол., у Швеції та Іспанії — по 133 млн. дол.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі