Де найкраще народитися?

Поділитися
Ще у серпні американський тижневик Newsweek опублікував рейтинг «Найкращі країни світу» Рейтинг є сп...

Ще у серпні американський тижневик Newsweek опублікував рейтинг «Найкращі країни світу»

Рейтинг є спробою відповісти на запитання — в якій країні найкраще народитися сьогодні, щоб ця країна надала можливості жити при доброму здоров’ї, безпечно, в матеріальному достатку і з перспективою, що далі жити в цій країні буде ще краще.

Методика

Різні аспекти національної конкурентоспроможності вимірювали багато організацій. Newsweek уперше спробував проаналізувати ці аспекти всі разом. Для цього було відібрано п’ять категорій, які визначають національний добробут: освіта, охорона здоров’я, якість життя, економічний динамізм, політичне середовище.

Підготовка рейтингу зайняла кілька місяців, протягом яких журнал отримав допомогу від великого числа науковців, серед яких лауреат Нобелівської премії професор Колумбійського університету Джозеф Стіґліц; директор соціального офісу McKinsey&Co. Байрон Ауґусте та багато інших.

Дослідження містить як загальний рейтинг, так і рейтинги за кожним із п’яти зазначених вище показників. Також можна оцінити місце країни в її групі за трьома принципами групування: географічним, за рівнем доходів на душу населення, за чисельністю населення.

Освіта

Рівень якості освіти в країнах оцінювався за середнім рівнем тестів TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) або PISA (Programme for International Student Assessment). Для країн, у яких такі тести не проводяться, оцінки проведено на основі рівня грамотності (Довідник ЦРУ по країнах світу) та середньої тривалості навчання.

Здоров’я

Здоров’я оцінювалося за очікуваною тривалістю життя при народженні, враховуючи середнє число років, яке людина може прожити в повному здоров’ї, та з урахуванням років життя в неповному здоров’ї у зв’язку із захворюванням або травмою (показники Всесвітньої організації охорони здоров’я).

Якість життя

На якість життя, на думку дослідників, впливають нерівність, крайня бідність, стандарти життя, фізична та економічна безпека.

Для оцінки нерівності враховувалися коефіцієнт Джині — ступінь нерівності в доходах сімей (показник ПРООН) та гендерний розрив — ступінь нерівності між чоловіками і жінками (показник Світового економічного форуму).

Рівень крайньої бідності визначався за відсотком населення, що живе менш ніж на два долари в день в цінах 2005 року (показник Світового банку).

Стандарти життя вимірювалися за споживанням на душу населення (показник компанії Global Insight).

Рівень фізичної безпеки та екологічного впливу на людину визначався за числом убивств на 100 тис. населення (показник Управління ООН з наркотиків та злочинності) та санітарним станом довкілля (Environmental Performance Index Єльського університету).

Економічна безпека людини визначалася за рівнем безробіття (Довідник ЦРУ по країнах світу; Economist Intelligence Unit).

Економічний динамізм

Економічний динамізм оцінювався за показниками зростання виробництва, диверсифікації, якості підприємницького середовища, новаторства та капіталізації фондового ринку.

Зростання ВВП на душу населення вимірювалося у прогнозованих додаткових доларах США зростання на одну людину (Довідник ЦРУ по країнах світу; Global Insight).

Відсоток послуг і виробництва у ВВП (Світовий банк, Global Insight) вирізняє країни, які диверсифікують економіку, а не покладаються лише на сільське господарство або природні ресурси.

Показник інновацій Всесвітнього економічного форуму оцінює зусилля країни за інвестиціями в розвиток знань і розраховується на основі оцінки інноваційного потенціалу, якості наукових досліджень, витрат компаній на НДДКР (науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи), рівня співробітництва між університетами та промисловістю у сфері НДДРК, рівня державних закупівель високотехнологічної продукції, наявності вчених та інженерів, упровадження патентів, рівня захисту інтелектуальної власності (ВЕФ; Глобальна доповідь конкурентоспроможності).

Підприємницьке середовище оцінювалося за відкритістю ринку для нових учасників бізнесу (десять показників звіту Світового банку Doing Business), швидкістю вирішення справ по проблемних активах при банкрутстві (число років з моменту подачі по справах про неспроможність до суду до вирішення проблемних активів — показник Світового банку), кількістю календарних днів для легального початку нового бізнесу (Світовий банк).

Розмір корпоративного сектору країни оцінено за капіталізацією фондового ринку у відсотках до ВВП (Standard & Poor’s; Глобальний інститут McKinsey).

Політичне середовище

Рівень демократичних свобод у країні оцінено за показниками якості виборчого процесу, участі у громадян у політичному житті, якості функціонування уряду, свободи вираження думок і переконань, об’єднання в асоціації, верховенства закону і особистої свободи та прав особистості (показники Freedom House). Для оцінки політичного середовища використано також показник демократії Economist Intelligence Unit та дані ризиків через політичні рішення і дії, з якими стикаються уряди, корпорації та інвестори в зарубіжних країнах (звіти Political Risk Services).

Місце України в рейтингу

Україна посіла 49-те місце в загальному рейтингу найкращих країн світу, випередивши з країн колишнього СРСР Росію (51-ше місце), Білорусь (56), Казахстан (61), Азербайджан (69). Україну тут випереджають лише балтійські країни — Естонія (32), Литва (34), Латвія (36). А такі країни, як Вірменія, Грузія, Молдова, Таджикистан, Туркменія, Узбекистан взагалі не потрапили до рейтингу.

Найкраще у світі зараз народитися у Фінляндії (1-ше місце), потім ідуть Швейцарія (2), Швеція (3), Австралія (4), Люксембург (5), Норвегія (6), Канада (7), Голландія (8), Японія (9), Данія (10), США (11), Німеччина (12), Нова Зеландія (13), Великобританія (14), Південна Корея (15), Франція (16), Ірландія (17), Австрія (18), Бельгія (19), Сінгапур (20), Іспанія (21), Ізраїль (22), Італія (23), Словенія (24), Чехія (25), Греція (26), Португалія (27), Хорватія (28), Польща (29), Чилі (30).

Україна зі своїм 49-тим місцем є найкращою серед країн із низьким рівнем доходів на душу населення (до 3946 дол. США на рік), залишивши позад себе багато країн, де цей показник вищий, зокрема Туреччину (52-ге місце), Домініканську Республіку (55), Колумбію (62), Венесуелу (71), Ботсвану (80), Південно-Африканську Республіку (82) і Алжир (85).

Якщо брати окремі показники, то Україна на 40-му місці в світі за рівнем освіти (у першій трійці тут — Фінляндія, Південна Корея, Канада) і якості життя (тут попереду — Норвегія, Швейцарія, Люксембург). За станом політичного середовища ми рівно посередині — на 50-му місці (перші — Швеція, Норвегія, Голландія), а за динамікою економіки аж на 66-му (перші — Сінгапур, США, Південна Корея). Найгірше в Україні з охороною здоров’я — 75-те місце зі 100 країн (найкращі — Японія, Швейцарія, Швеція).

На сайті Newsweek
(//www.newsweek.com/2010/08/15/interactive-infographic-of-the-worlds-best-countries.html ) опубліковано інтерактивну карту, яка в графічному вигляді дає змогу робити зручні порівняння за різними показниками та різними країнами.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі