Скасування голограм — у руках Януковича

Поділитися
Дев’ятого лютого Кабмін прийняв постанову №86, що дозволяє говорити про можливе руйнування однієї з найбільших корупційних схем в Україні — друку голограм на бланках документів суворої звітності, які виробляє приватний консорціум ЄДАПС.

Дев’ятого лютого Кабмін прийняв постанову №86, що дозволяє говорити про можливе руйнування однієї з найбільших корупційних схем в Україні - друку голограм на бланках документів суворої звітності, які виробляє приватний консорціум ЄДАПС.

До переліку голограм, що підлягають скасуванню, входять десятки видів документів, зокрема: права водія і реєстраційні документи на машину; візи для в’їзду в Україну; дипломи й атестати; контрольні марки на аудіовізуальні твори, програми, бази даних; ліцензії; національний знак відповідності; документи на реєстрацію медичної техніки і товарів; нотаріальні бланки.

Найцікавіше - формулювання, з яким уряд вирішив скасувати всі ці види голограм. За висновком міністра юстиції Олександра Лавриновича, «законами України не врегульовано обов’язковість застосування голографічного захисту документів і товарів». У зв’язку з цим уряд рекомендує президентові В.Януковичу скасувати дію всіх указів глави держави, які стосуються голограм. «Прийняття таких рішень поверне ситуацію у правове поле, - підкреслив міністр юстиції. - Крім того, скасування обов’язкового голографічного захисту знизить фінансове навантаження на суб’єктів господарювання, які сьогодні застосовують голографічний захист документів і продукції в обов’язковому порядку».

З технічного погляду, уряд уже неодноразово заявляв: голограми не є необхідним захисним знаком, бланки суворої звітності зовсім не потребують голографічних штампів. Державний документообіг цілком надійний і без голограм.

Український анекдот: корупційна схема, коли міністерства і відомства під приводом захисту дозвільних або документів, які засвідчують особу, ліплять на них голограму і ставлять абсолютно позахмарні ціни - від 10 до 200 грн. за бланк з усіма накрутками, - живе й активно розвивається з 2004 року. Наприклад, атестати про середню і вищу освіту, собівартість яких 2 грн. 2 коп., випускники шкіл і вузів купують за 35 грн. 64 коп. Це, по суті, ще один непрямий податок, який витягують «слуги народу» з кишень громадян. Дохід осідає на рахунках кишенькових держпідприємств і комерційної структури ЄДАПС, практично не доходячи до бюджету. За оцінкою голови Держкомпідприємництва Михайла Бродського, оборот цього корупційного чиновницького бізнесу становить близько 8 мільярдів гривень на рік. І ось, коли сплило шість років і десятки «розпиляних» мільярдів, український Мін’юст раптово виявляє, що вся ця голографічна афера творилася абсолютно незаконно! Звісно, краще пізно, ніж ніколи. За даними DT.UA, до керівництва Мін’юсту неодноразово приходив відомий лобіст голограм, народний депутат на букву Г., і пропонував важкі валізи за подальшу сліпоту Феміди в цьому питанні, але, до честі міністра Лавриновича, багатомільйонні аргументи не спрацювали. А висновки Мін’юсту в цьому питанні дуже категоричні.

Як зазначив у коментарі DT.UA Михайло Бродський: «В Україні на цей час існують 453 види бланків документів суворої звітності, вартість яких необгрунтовано завищена через використання в них голографічних знаків. Після скасування голограм наступним кроком має бути перегляд вартості бланків для громадян. Це буде реальний крок з дерегуляції як підприємницької діяльності, так і всієї дозвільної системи загалом. Цю реформу уряд здійснює відповідно до рішень президента В.Януковича, відповідний проект указу президента щодо скасування голограм уже підготовлено. Я впевнений, що наше суспільство і бізнес дуже позитивно сприймуть цю ініціативу глави держави». Що ж, сподіваємося, Янукович уже знає про свою ініціативу і підтримає її.

Прийняття постанови КМ стало несподіванкою для більшості працівників уряду. Плани з виробництва бланків суворої звітності на поточний рік, договори і бюджети на освоєння вже затверджено, гроші виділено. А тепер, якщо президент скасує свій указ і постанова Кабміну набере чинності, всю громіздку систему доведеться радикально змінювати. У чому ж причина такого одностайного і прекрасного пориву Кабміну М.Азарова, спрямованого на ліквідацію потужної корупційної схеми з голограмами?

Очевидно, що поштовхом до зміни правил гри стали скандальні дії головної правоохоронної структури країни - Міністерства внутрішніх справ. Сьомого лютого на порталі держзакупівель з’явилася сенсаційна інформація - МВС закупило на торгах в одного учасника пластикових бланків суворої звітності на суму 883 мільйони гривень! Плюс ще 108 мільйонів комерційний консорціум ЄДАПС отримав на формально відкритих торгах за паперові бланки!

Того ж дня М.Бродський звернувся до президента і прем’єр-міністра з вимогою скасувати систему голографічного захисту та всі нормативні акти, які регулюють цю сферу. Сумнівний характер торгів був настільки очевидний, що прем’єр Азаров і міністр Лавринович прийняли блискавичне рішення. Уряд показав, що у рік кризи витрачання мільярда гривень тільки на закупівлю бланків, тоді як у міліції бракує коштів на вирішення гострих соціальних питань, на закупівлю зброї та спецтехніки, бензин, - крок абсолютно нелогічний.

Водночас державне підприємство «Київська офсетна фабрика» подало офіційну скаргу, передану в Антимонопольний комітет. Державна фабрика пропонувала нижчу ціну на виробництво бланків, але її зняли з конкурсу під приводом... відсутності банківської гарантії! Антимонопольний комітет під керівництвом В.Цушка скаргу відхилив. По суті, очевидно, що це приклад відвертої участі в долі цілого мільярда бюджетних коштів, яким перейнялися чиновники тендерного комітету МВС і Антимонопольного комітету. В інтересах комерційної структури. DT.UA зв’язалося з учасником цього дивного тендера - головним інженером «Київської офсетної фабрики» Петром Кошаєм. Він оприлюднив суму вартості голограми в контракті, який так щедро підмахнули ЄДАПСу чиновники тендерного комітету МВС: «Наша заявка на виробництво паперових бланків була 102 млн. - на 6 млн. гривень менше, ніж ціна ЄДАПС. Більше того, ми - державне підприємство з системою виробництва, контрольованою державою. Мені незрозуміло, чому без жодних серйозних підстав МВС віддало перевагу комерційній структурі, передаючи їй таке відповідальне замовлення на менш вигідних для держави умовах. За нашими розрахунками, якби у вартість бланку не закладалася ціна голограми, то все замовлення МВС ми могли б виконати всього за 15 млн. гривень. Відніміть від 108 млн., які отримає ЄДАПС від МВС за ці бланки, 15. Таким чином, за голограми ЄДАПС держава заплатить 93 млн. грн. Наскільки обгрунтована ця ціна за виробництво голограм? Це запитання не до мене. Сподіваюся, у нас є в державі компетентні органи, які вивчать цю ситуацію».

Які ще аргументи потрібні, щоб продемонструвати збитки, яких зазнає держава від голограмної практики? Собівартість голограм, за оцінками опитаних DT.UA фахівців, у цьому замовленні МВС при виробництві друкованих бланків не може перевищувати 10 млн. грн. Звісно, ЄДАПС як бізнес-структура не зобов’язана звітувати, як витрачає отримані з бюджету гроші. Але цікаво.

Ми сподіваємося, що ця публікація все-таки примусить правоохоронні органи зробити офіційні висновки про те, хто з чиновників тендерного комітету відповідає за завдані державі збитки? Сподіваємося, міністр МВС Анатолій Могильов зверне увагу на дивну поведінку своїх співробітників.

Цікаво також, чому до тендера на виробництво пластикових карток не допустили інших виробників і закупку було здійснено в одного учасника? І чому Антимонопольний комітет прикриває цю непорядну угоду?

«Не знаю, буде розслідування чи ні, але коли президент скасує укази про голограми, МВС та інші міністерства будуть змушені скасувати результати всіх торгів із закупівлі документів суворої звітності і ввести ситуацію із закупівлею бланків у законне русло», - сказав Бродський у коментарі нашому виданню.

На столі у Віктора Януковича лежить указ про скасування голограм. Віктор Федорович часто каже, що боротьба з корупцією - його головний пріоритет. Для початку достатньо одного підпису президента, щоб нарешті перейти від слів до справ.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі