Податковий кодекс: Накласти арешт на рахунки можна, а зняти - не можна

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Набувши чинності з 1 січня 2011 року Податковий кодекс (ПК) прописує підстави для накладення податковою службою арешту на рахунки платників, проте в ньому відсутні положення, які давали б право податковій такий арешт зняти.

Про черговий ляпи «податкової біблії» в своїй статті для «ДТ. Україна» пише кандидат юридичних наук, доцент кандидат юридичних наук, доцент Данило Гетманцев.

«Навіть при подальшому виконанні платником вимог податкової служби його рахунки будуть перебувати під арештом, адже в податкової відсутні повноваження як на зняття арешту, так і на звернення до суду із заявою про такий знятті. П. 91.4 ст. 91, що регулює порядок зняття арештів та встановлює обмеження часу арешту рахунків, поширюється виключно на випадки, коли платник має податковий борг і йому призначено податкового курівника. Очевидна недоробка НК буде мати вкрай серйозні наслідки для платників, що отримали такі покарання», - зазначає автор.

Оскаржити можна, але виконання не зупинити

За новим ПК платник не обмежується в праві відкривати нові рахунки, проте всі рахунки платника стають на облік в органах податкової служби (ст.69 НК). До їх постановки на облік ті ж видаткові операції з рахунків не здійснюються. При цьому податкова може відмовити платнику в взятті на облік рахунку на підставах, поки не відомих (встановлюються податковою) - п. 69.5 ст. 69 НК.

«Зазначимо також, що платника не має розслабляти обставина, що арешт рахунків здійснюється на підставі рішення суду. Адже, Кодексом адміністративного судочинства України (ст. 183-3) передбачена спеціальна спрощена процедура розгляду звернень податкової служби, яка може відбуватися без платника (хоча і з обов'язковим його повідомленням). Термін на розгляд звернення податкової служби - три дні. Визначення суду може бути оскаржене, що, проте, не зупиняє його виконання», - підкреслює автор.

У житло можна не пускати

Пункт 20.1.15 ПК передбачає право податкової служби звертатися до суду для зупинення видаткових операцій на рахунках платника у разі, якщо платник податків не допускає посадових осіб органів державної податкової служби до огляду територій та приміщень, які використовуються для здійснення господарської діяльності та/або є об'єктами оподаткування, або використовуються для одержання доходів (прибутку), або пов'язані з іншими об'єктами оподаткування, та/або можуть бути джерелом погашення податкового боргу.

У даному випадку мова йде не про недопуск до перевірки, а саме про недопуск до огляду приміщень, який проводиться тільки в межах податкової перевірки (документальної виїзної або фактичної). Таким чином, посадові органи податкової служби не мають права вимагати допуску до приміщень і на території платника без належно оформленої документації на перевірку (ст. 81 ПК). Податкові органи не мають також права доступу до житлових приміщень (житло) згідно з п. 20.1.11 та п. 16.1.13 НК Україні. Нагадаємо, що, згідно зі ст. 379 Цивільного кодексу, житлом є житловий будинок, квартира, інше приміщення, призначені та придатні для проживання в них. Поняття житлового будинку, квартири визначені в статтях. 380, 382 ЦК України. Очевидний висновок про те, що якщо житло використовується для господарської або підприємницької діяльності, то в цьому випадку податкові органи можуть бути в нього не допущені обгрунтовано, вважає автор статті.

Докладніше читайте у свіжому номері «ДТ. Україна» в статті Данила Гетманцева «Є право на арешт - немає на його зняття ... »

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі