Зайчук: Головна умова успіху пенсійної реформи - зайнятість і високі зарплати

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© portnov.com.ua
Головна умова успіху пенсійної реформи - це зайнятість і високі зарплати. Головний метод - переконання. Але з акцентом. Про це в інтерв'ю «Дзеркалу тижня.Україна» заявив голова Пенсійного фонду Борис Зайчук.

«Є кілька соціально-економічних параметрів, без яких будь-яка пенсійна реформа приречена на неуспіх, - сказав він. - У 2003-2004 роках ми зробили перші кроки з пенсійного реформування, не зробивши головного - реформи заробітної плати».
За словами голови Пенсійного фонду, сьогодні на державну і бюджетну сферу - 90,3 тис. платників або 2,3% усіх платників внесків - припадає 52% надходжень Пенсійного фонду.
«На юросіб недержавної форми власності (вони складають 25,6% всіх платників) припадає 45,4% надходжень. Ось вам ілюстрація проблеми», - зазначив Зайчук.
Друга проблема, за його словами, - низька ціна робочої сили: «У радянські часи зарплата в собівартості продукції складала не менше 16-18%, а в ремонтно-будівельних підприємствах - до 30%. На сьогоднішній день зарплата в собівартості становить 8-9-10%, не дотягуючи навіть до 11%. В аграрному секторі - 3-4%. Ну як можна за такої заробітної плати говорити про високі пенсії?».
«І, нарешті, третє питання, яке істотно впливає на успішність пенсійної реформи, - це своєчасність виплати заробітної плати. Невиплачена зарплата серйозно знижує трудовий стаж. Особливо це актуально для працівників підприємств-банкрутів. Вдумайтеся в цифру: за 2009 рік країна втратила 978 тисяч робочих місць. Майже мільйон! Візьміть навіть мінімальну заробітну плату і мінімальні відрахування - і все одно Пенсійному фонду була б підмога», - заявив голова Пенсійного фонду.
«Хочемо ми того чи ні, але ми повинні скласти баланс трудових ресурсів. Щоб з'ясувати - а де люди? Сьогодні з губернатором Анатолієм Близнюком ми проводимо експеримент в невеликому місті і невеликому районі Донецької області, щоб вивчити це питання. Було в області 2,2 мільйона працюючих, наразі- 1,3 мільйона. Напрацьовуємо методику, яку можна було б застосувати у всіх регіонах », - повідомив він.
Докладніше читайте у свіжому номері «ДТ. Україна» в інтерв'ю Наталії Яценко з Борисом Зайчуком.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі