Пеню за несплату послуг ЖКГ поки нараховувати не будуть

Поділитися
У місцевих органах виконавчої влади заявляють про неможливість вводити з 1 лютого пеню за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг, оскільки держава не розробила механізм її нарахування та стягнення.

Окрім того, парламент не визначив ставку цієї пені. У Мінрегіонбуді планують завершити розробку методики нарахування пені до 20 лютого.

Найближчим часом пеня за несвоєчасне внесення квартплати та оплати житлово-комунальних послуг нараховуватися не буде.

Нарахування пені було зроблено для того, щоб стимулювати громадян своєчасно розраховуватися за послуги ЖКГ, пише Коммерсантъ-Украина.

До листопада 1996 пеня нараховувалася в розмірі 0,01% за кожен день прострочення, але не вище суми заборгованості. Ця ставка визначалася постановою Кабінету міністрів, а нараховував пеню Ощадбанк - на той момент він був єдиним банком, який приймав у громадян платежі за квартиру і послуги ЖКГ. Зараз документа, який би регламентував її розмір, не існує.

Перші рахунки на оплату послуг ЖКГ і квартплату з урахуванням пені повинні бути сформовані на початку лютого. Однак, як повідомила начальник відділу комунальних підприємств управління економіки Львівської міськради Леся Боднарська, у розпорядженні міста досі немає нормативного акту, що роз'яснює, як нараховувати пеню. «Її розмір закладено в проект Житлового кодексу (0,1% від суми боргу), однак він буде прийнятий не раніше березня», - розповіла Боднарська. За словами прес-секретаря комунального підприємства «Харківські теплові мережі» Тетяни Чуйкової, у Харкові також очікують розробки механізму її вилучення на державному рівні. «Як тільки цей механізм з'явиться, пеня буде нараховуватися», - повідомила Чуйкова.

А в Донецьку вимагають від Кабінету міністрів додаткових роз'яснень. «Хто буде нараховувати пеню, вести облік, на який рахунок вона буде надходити - нічого цього поки не відомо. І що робити з людьми, яким місячну зарплату виплачують у два прийоми: гроші вони отримують після 25-го числа, а пеня нараховується з 20-го», - заявив начальник головного управління благоустрою та комунального обслуговування Донецької міськради Костянтин Савінов.

У Київській міській держадміністрації вийшли із ситуації оригінальним способом, ввівши з 1 лютого диференційовані тарифи: для киян, які оплачують рахунки після 20-го числа звітного місяця, тариф буде вищим. Голова постійної комісії Київради з питань житлово-комунального господарства Юрій Бондар («Громадський актив Києва») вважає їх введення вимушеним: «Стягнення пені за відсутності державної методики негайно викликало б протести платників та правоохоронних органів».

У прес-службі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства вчора повідомив, що розробкою методики займається спеціально створена робоча група. Однак процес йде повільно, оскільки з 1996 року ситуація в країні змінилася: «Зокрема, неясно, якому органу доручити нарахування пені. Це не може бути Ощадбанк, оскільки тепер оплачувати рахунки можна в багатьох банках». Тим не менше у відомстві розраховують завершити розробку методики до 20 лютого, коли закінчиться перший розрахунковий період 2011 року. За інформацією прес-служби Мінрегіонбуду, розмір пені та порядок її нарахування на законодавчому рівні будуть встановлені до прийняття Житлового кодексу шляхом внесення змін до законів.

Відзначимо, що з 1 січня 2001 року за законом нараховується пеня за несвоєчасну оплату ЖКП.

Мораторій на пеню за послуги ЖКГ був введений з 1 жовтня 1996 року у зв'язку з невиконанням державою зобов'язань із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших грошових виплат населенню. Верховна Рада скасувала цей мораторій 17 грудня 2010.

20 січня начальник головного управління з питань цінової політики КМДА Василь Яструбинський заявив, що Київська міська державна адміністрація (КМДА) має намір випустити розпорядження, згідно з яким житлово-експлуатаційна контора (ЖЕК) буде зобов'язана повертати жителям столиці гроші за неякісно надані або зовсім не надані житлово- комунальні послуги (ЖКП).

За матеріалами Коммерсантъ-Украина

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі