Експертам нічого не відомо про запаси сланцевого газу в Україні

Поділитися
Володимир Саприкін, незалежний експерт з енергетики, в ефірі телеканалу ТВі повідомив, що в Україні ґрунтовних досліджень щодо запасів сланцевого газу не проводилось.

«Можна говорити про декілька трильйонів кубічних метрів – це прогнозні запаси, непідтверджені. І взагалі, видобуток цього газу в Європі не проводиться. Зараз, наприклад, Польща надала ліцензії приблизно на 12% власної території. Тобто, будуть проводитись масштабні дослідження і який буде результат покаже час», - сказав він.

«Собівартість видобутку сланцевого газу становить 100-150 доларів за 1 тисячу кубометрів. Це в Сполучених Штатах, де ведеться промисловий видобуток цього газу. В Росії собівартість видобутку природного газу складає 20 доларів, а в Україні – 25 доларів. Тобто, питання фінансової доцільності розробки кожного окремого родовища – відкрите», - повідомив експерт.

На думку Саприкіна, держава має можливості для стимулювання видобутку сланцевого газу, як це було свого часу в США.

«По-перше, в США були прийняті закони, які надали певні пільги видобувникам сланцевого газу. Крім того Сполучені Штати мали більше 2-х тисяч бурових установок. Це устаткування не було значною мірою задіяне і коли компанії отримали пільги, то почався активний розвиток видобутку сланцевого газу».

Експерт вважає, що видобуток сланцевого газу в найближчі роки не дозволить Україні суттєво зменшити імпорт палива з Росії.

«Потрібні мільярди доларів і не один рік, щоб Україна могла заміщати російський природний газ сланцевим газом власного видобутку», - сказав Саприкін.

Нагадаємо, що в останній час активізувалися українські чиновники, які що не кожного дня повідомляють про гігантські запаси сланцевого газу в Україні та про участь у спільних проектах відомих світових нафтогазових компаній, таких як Shell та Chevron.

За матеріалами прес-служба ТВі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі