НБУ вигадав нову схему "реанімації" рекапіталізованих банків

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© ZN.UA
За даними DT.UA, Нацбанк запропонував МВФ новий набір рішень щодо націоналізованих банків, а також банку «Надра», який уряд твердо планує рекапіталізувати.

Про це пишуть Олександр Дубинський і Юрій Сколотяний у своїй статті в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна".
За даними DT.UA, експерти місії МВФ погодилися переглянути свою точку зору (ліквідувати рекапіталізовані банки, - ред.), але тільки після того, як Національний банк України (НБУ) пообіцяв взяти відповідальність за їхню долю на себе.
Зокрема, аргументація НБУ була досить простою: хоча бюджетні вкладення в націоналізовані банки вже надмірно високі, ліквідація „Родовід Банку“ і можливе припинення ліцензії банку „Київ“, який виконує не всі нормативи НБУ, не приведе до повернення цих грошей.
У порятунку „Родовід Банку“ НБУ пропонує задіяти Укрексімбанк. З цією метою пропонується збільшити капітал „Ексіму“ (сума докапіталізації буде визначена за підсумками аудиту „Родовід Банку“) і перевести в держбанк зобов’язання „Родоводу“ перед приватними клієнтами разом із його живими активами та роздрібною мережею. Із залишків же „Родовід Банку“ НБУ пропонує зробити так званий bad bank - структуру, в якій буде акумульовано всі непрацюючі активи Укргазбанку, „Києва“ і, можливо, банку „Надра“.

Укргазбанк, у свою чергу, має поглинути банк «Київ», якщо останньому не вдасться до кінця другого кварталу вийти на виконання всіх нормативних показників НБУ.

Якщо цей план буде затверджено МВФ, то НБУ планує впродовж одного-двох років провести IPO держбанків, у яких частка держави буде меншою за 100%, і розраховує виручити за акції квазідержавних фінустанов стільки ж, скільки уряд вклав у програму рекапіталізації.
Докладніше читайте у статті "Україна і МВФ: знову на роздоріжжі?" у свіжому номері «ДТ. Україна».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі