Ґудзяк вважає, що Табачник перетворює університети на «Макдональдси»

Поділитися
Міністерство освіти під керівництвом Дмитра Табачника за рік вчинило наступ на автономію університетів та повертається до принципу «Макдональдс в освіті». Таку думку висловив в інтерв’ю «Радіо Свобода» ректор Українського католицького університету отець Борис Ґудзяк.

За його словами, ідея автономії «базується на спокійному переконанні, що університетські викладачі й адміністратори, зрештою, і студенти – це є представники еліти суспільства, наділеної критичним мисленням». «Адже людина створена на образ і подобу Божу, тому вона має свобідну волю. І ця людська свобода, цей потенціал, ці таланти потребують університетської автономії», - сказав отець Ґудзяк.

Він підкреслив, що з 2005 року фактично автономно працювали вісім університетів: Києво-Могилянська академія, Харківський, Донецький, Дніпропетровський, Чернівецький, Львівський державні національні університети і Університет економіки і права «Крок», Український католицький університет.

За його переконанням, кожен університет має мати свої особливості, свій «характер». «Освіта не є лише системою певних норм отримування знань, а це є певна свідомість, певний дух, певне переконання, що думка не може бути вільною під тиском великої кількості обмежень та шор. Зрештою, Україна підписала своє зобов’язання крокувати в напрямку Болонської системи, тобто європейської системи вищої освіти, яка базується на автономії університетів», - сказав отець Ґудзяк.

«Тепер же все повертається до принципу «Макдональдс в освіті», коли, так би сказати, усі ресторанчики будуть випускати однакові гамбургери, а університети однакових студентів. В такій системі унікальність людини, її потенціал просто нівелюється», - наголосив ректор.

«Сьогодні ж міністерство прямо погрожує окремим університетам і ректорам: має бути так і не інакше, або ж ми вам скоротимо бюджет», - повідомив отець Ґудзяк.

Він переконаний, що університети зможуть відстояти автономію. «У кожного з нас є багато чинників, що обумовлюють нашу поведінку, але головне питання: чим ми готові пожертвувати, щоб зберегти гідність?» - вважає отець Ґудзяк.

За матеріалами «Радіо Свобода»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі