У Раді вже обговорюють новий законопроект щодо зерна. Далі - гірше?

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Getty Images
За інформацією DT.UA, сьогодні о 14:00 розпочалося засідання парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, на якому обговорюється новий законопроект про експорт зерна №8163.

Інформація про реєстрацію народними депутатами М.Перестенком і І.Сидельниковим нового законопроекту №8163 «Про внесення змін до Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні» (щодо експорту зерна за зовнішньоекономічними договорами (контрактами), з'явився на сайті Верховної Ради у п'ятницю, 25 лютого. При цьому текст законопроекту був опублікований тільки вчора, 28 лютого, а вже сьогодні його обговорює профільний комітет. Цього разу у співавтори була запрошена досвідчений юрист І.Боговсловська.

Доцент Інституту міжнародних відносин Сергій Козьяков у своїй статті для «Дзеркала тижня. Україна» висловлює припущення, що доля цього законопроекту видасться не менш скандальною, ніж квотування експорту зерна і законопроект №8053 «Про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» (щодо особливостей здійснення експорту об'єктів державного цінового регулювання).


Експерт зазначає, що реальною метою законопроекту №8163, як і законопроекту №8053, є зламати структуру виробництва та експорту зерна в Україні, що склалася за останні роки, завдяки якій наша країна вийшла у світові лідери. На його думку, це передбачається зробити за рахунок усунення з виробничого ланцюжка зернотрейдерів і шляхом «тяглового впровадження на підготовлене місце якоїсь нібито державної структури - державного оператора із забезпечення експорту зерна - в якій, за змістом законопроекту №8163, зовсім не виключена участь приватного капіталу в розмірі до 75 відсотків».

Нагадаємо, західні країни неодноразово критикували дії української влади щодо ринку зерна.

Зокрема, як заявив в інтерв'ю DT.UA посол Франції в Україні Жак Фор, намір українського уряду створити державний агент, у якого буде монопольне право на експорт соціально значущих сільгосппродуктів, йде врозріз з офіційними заявами Києва, а також з тими принципами, за якими працює Європейський Союз.

Окрім того, уряд США стурбований триваючим втручанням уряду України в роботу зернового ринку. Зокрема, американська сторона висловлює невдоволення намірами створити державну монополію і небажанням зняти обмеження на експорт зернових, тобто існуванням так званих квот.

Раніше повідомлялося, що комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин на засіданні 15 лютого не підтримав скандальний законопроект №8053, яким пропонується монополізувати експорт сільськогосподарської продукції, включеної до переліку цінового регулювання.

Д
етальніше читайте у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» у статті Сергія Козьякова «І знову - здрастуйте!».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі