Ціну в 1,3 млрд дол за «Укртелеком» складно визнати об'єктивною

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Ціну в 1,3 млрд дол за «Укртелеком» складно визнати об'єктивною. Про це йдеться у статті Юрія Бутусова у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

Зрозуміти вагу 1,31 млрд. дол. можна в порівнянні. Державну телекомунікаційну компанію Грузії було продано всього за 5 млн. дол. Причина: необхідність швидкого залучення інвесторів у напівзруйновану галузь, швидкий доступ до передових технологій, необхідність погашення боргів, які держава не мала можливості виплатити, відсутність необхідної нормативної бази. Протилежний приклад. Телекомунікаційна компанія TDS у Данії, країні з населенням 5,5 млн. чоловік, у 2005 році була приватизована за 14 млрд. дол. Зрозуміло, таку суму бюджет крихітної країни отримав тільки в результаті системної підготовки до приватизації з боку держави. Права та обов’язки інвестора чітко виписані і підлягають публічному контролю.», - пише автор.

Він вказує, що «Укртелеком» володіє у престижних центральних районах Києва, принаймні, сімома великими багатоповерховими адміністративними комплексами загальною площею в десятки тисяч квадратних метрів. Володіє десятками гектарів землі по всій країні, сотнями об'єктів нерухомості. На балансі значаться 24 бази відпочинку під Києвом, Одесою, у найбільш ласих для девелоперів місцях.
Автор статті нагадується також, що приблизний оборот ринку зв’язку в Україні за підсумками 2010 року. І, попри всі кризи, послуги зв’язку продовжують бурхливе зростання: за прогнозами, зростання ринку на 10-20% збережеться як мінімум на найближче десятиліття. „Укртелеком“ на цьому ринку займає ключове становище.
«Так, стаціонарні лінії зв’язку, 89% яких контролює „Укртелеком“, - це сегмент, який втратив перспективу.Так, «Укртелеком» не володіє своєю мережею мобільного зв'язку. Але комунікації майбутнього будуватимуться на основі Інтернету. І тут „Укртелеком“ має у своєму розпорядженні унікальні можливості.Це - магістральні канали зв’язку, які пролягають під усіма містами та більшістю населених пунктів України. Тисячі кілометрів цих магістралей пролягають під землею, і всередині в них начинка - пучок кабелів, якими відбувається передача даних. Широкосмуговий доступ до Інтернету через станції мобільного оператора на порядок поступається можливостям передачі даних оптоволоконним кабелем. Мине чимало років, і телебачення, телефонія, державні послуги, платіжні системи, бізнес-процесинг - усе це буде зав’язано більшою мірою на оптоволоконну мережу. Той, хто контролює цю мережу, диктує правила гри на ринку зв’язку», - підсумовує автор.
Докладніше читайте в матеріалі «Укртелеком»-голий ... » у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі