Фізики знайшли спосіб перевірити теорію про змінювану ​​розмірність простору

Поділитися
© mia.ulmic.ru
Фізики запропонували варіант перевірки теорії змінюваності розмірності простору, який дозволить отримати фактичну базу наявності або відсутності такого явища.

У 2010 році група фізиків висунула концепцію, яка передбачала, що розмірність простору залежить від масштабів спостережень. Отже, Всесвіт є двомірним, якщо його вимірювати на досить малих дистанціях і високих енергіях. Додаткове вимірювання при цьому не зникає в геометричному сенсі - рівняння, що описують, наприклад, гравітаційні процеси, втрачають одну з координат.

Ця теорія постулює, що після Великого вибуху Всесвіт був гарячим і невеликим за розмірами,а процеси, які відбувалися в ньому описувалися «двовимірними» рівняннями. При розрахунку менше трьох просторових вимірів, існування гравітаційних хвиль загалом неможливе. Через таку особливість, науковці запропонували виключити з реліктового гравітаційного фону хвилі з частотою понад 0,001 герц - вони мали б утворюватися при енергіях, за яких простір двовимірний.

Для вивчення фону науковці пропонують використовувати LISA - три космічні апарати, які планують запустити в 2020-х роках. Ці апарати розташуються у вершинах рівностороннього трикутника зі стороною в п'ять мільйонів кілометрів і рухатимуться по геліоцентричній орбіті. Апарати реєструватимуть гравітаційні хвилі за допомогою лазерної інтерферометрії.

Існування гравітаційних хвиль передбачене ейнштейнівською теорією гравітації. Зауважимо, що на сьогодні ці об'єкти ще жодного разу не було зареєстровано.

За матеріалами Physical Review Focus

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі