Вартість лікування одного чиновника співставна з лікуванням 4 тис. українців

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
У 2011 році на стаціонарне лікування депутатів та чиновників вищого рангу з держбюджету виділено 190 млн грн, на амбулаторне — 103 млн грн. Загалом на лікування одного високопосадовця виділено стільки бюджетних коштів, скільки на медичну допомогу 4026 пересічних громадян України.

Загалом на 2011 рік, порівняно з минулим, фінансування медицини дещо збільшилося і становить 3,2% ВВП (40 млрд грн). Але слід ураховувати інфляцію, істотне збільшення вартості комунальних послуг, енергоносіїв, медикаментів тощо. Крім того, згідно з рекомендаціями ВООЗ, неможливо очікувати ефективної роботи галузі охорони здоров’я, якщо витрати на неї становлять менше 5% ВВП.

Що стосується фінансування медзакладів, то воно здійснюється неефективно. Зокрема, лікарні фінансуються залежно від кількості ліжок, і змінити щось або перекинути кошти на іншу статтю видатків не можна. Лікарні зобов’язані виконувати план ліжко-днів, тоді як щонайменше половина хворих не потребує стаціонарного лікування, але їх там лікують, бо потрібно «закласти» стаціонар.

Згідно із статистикою, в Україні найбільша кількість стаціонарів у порівнянні з країнами ЄС. У Європі основне лікування - амбулаторне, перебування у стаціонарі - мінімальне навіть після великих операцій.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Олега Сулими «І це називається реформою?».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі