Спортивні федерації закликали уряд переглянути плани по скороченню фінансування

Поділитися
Спортивні федерації закликали уряд переглянути плани по скороченню фінансування Фінансування українського спорту може бути зменшено на 55% © XSport
Фінансування спорту може бути скорочено більш ніж у два рази.

Глави національних спортивних федерацій України звернулися з відкритим листом до президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, а також всіх народних депутатів з проханням переглянути пропозицію Кабміну істотно скоротити статті витрат у державному бюджеті на спорт на 55%.

Такий крок може бути зроблений заради створення Стабілізаційного фонду для боротьби з коронавірусом і його негативним впливом на економіку.

"Відкритий лист-звернення

Шановний пане Президенте України!

Шановний пане голово Верховної Ради України, шановні пані та панове народні депутати України!

Ми, представники національних спортивних федерацій України звертаємося до вас через надзвичайну стурбованість, викликану пропозицією Кабінету Міністрів України щодо безпрецедентного скорочення запланованого на 2020 рік фінансування спорту в нашій країні.

Слід зазначити, що спортивна галузь України, особливо в сегменті спорту вищих досягнень, вже понесла значні втрати через пандемію коронавірусу COVID-19. Скасовані національні та міжнародні змагання, відстрочено проведення Олімпійських і Паралімпійських Ігор, скасовані тренувальні збори, взагалі порушений весь тренувальний процес. Для відновлення потрібен час і адекватна фінансова підтримка.

Ми розуміємо, що пандемія коронавірусу COVID-19 складає значні виклики для нашої держави. Успішна боротьба з хворобою потребує додаткових ресурсів. Але поки створюється враження, що спорт хочуть зробити донором для їх видобутку, замість рівномірного розподілу цього навантаження між різними галузями. Не треба забувати, що після того, як пандемія відступить, продовжиться життя. І якщо сьогодні підтримати пропозицію Кабінету Міністрів України щодо зменшення фінансування спорту, то завтра цього самого спорту в Україні фактично не залишиться!

Існує мінімально необхідна межа, за якою спорт зникає: губляться фахівці та спортсмени, руйнуються базові речі, без яких відновити спортивний процес буде дуже важко, довго і занадто витратно. Будуть зруйновані багаторічні напрацювання, кар'єри багатьох спортсменів будуть зламані, провідні тренери знову при першій можливості виїдуть за кордон. Екосистема нашого спорту отримає потужний удар, після якого може і не оговтатися. Такого скорочення не пропонували ні під час кризи 2008-2009 років, ні в бурхливий 2014 рік, розуміючи наслідки таких дій.

Так, враховуючи діючі обставини, серед яких в тому числі й відстрочки Олімпійських і Паралімпійських ігор, можна вираховувати об'єктивну суму, на яку відносно безболісно можна скоротити витрати на спортивну галузь протягом 2020 року. Для цього потрібно залучити представників Міністерства молоді та спорту України, Комітету Верховної Ради України з питань молоді та спорту та Національні Федерації з видів спорту. Справедливим було б вираховувати із запланованого бюджету ті заходи, які не відбулися. Але багатьом атлетам треба ще вести боротьбу за Олімпійські ліцензії, відстоювати честь країни на Всесвітніх та Європейських чемпіонатах, а також якісно готуватися до Олімпійських ігор в Токіо, які, хоча і перенесені, але вони все одно відбудуться. І всі ми хочемо, щоб на головному старті чотириріччя Гімн України частіше лунав на весь світ, прославляючи нашу країну.

Лише після консультацій вважаємо можливим приймати будь-яке рішення з цього питання, якщо метою не є повне знищення спортивної галузі".

Раніше повідомлялося про те, що депутати розкритикували запропонований Кабміном секвестр бюджету.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі