Дні Франкофонії: вистави, фільми, тексти

Автор : Леся Ільєнко
06 березня 15:12

У рамках фестивалю "Дні Франкофонії в Україні" відбудеться низка культурних та освітніх заходів у столиці та інших українських містах.

 

Фестиваль "Дні Франкофонії в Україні", спрямований на популяризацію франкомовної культури, пройде в Україні 16–24 березня. Нинішнього року Дні Франкофонії проходять під знаком Року французької мови в Україні, що також позначиться на запропонованій програмі заходів.

Рік у рік цей фестиваль об'єднує все більше країн. Форум апелює до прав людини, свободи слова, культурного розмаїття. Міжнародна організація Франкофонії є об'єднавчим центром для багатьох країн, повноправних членів чи членів-спостерігачів цієї організації.

"Цей фестиваль проводять Посольства Бельгії, Болгарії, В'єтнаму, Греції, Естонії, Єгипту, Канади, Кіпру, Лівану, Марокко, Молдови, Франції, Хорватії та Швейцарії, Міністерство закордонних справ України, Французький інститут в Україні та мережа "Альянс франсез в Україні". Цього року франкофонні посольства приділяють особливу увагу французькій мові як інструментові для роботи, навчання та спілкування", - повідомляють організатори.

Тому, крім подій, які вже стали традиційними для фестивалю, а це - відео-конкурс, проект "1 клас - 1 посольство", Марафон Франкофонії, театральні вистави, - вперше відбуваються конкурс французької пісні і повертається кінопрограма з добіркою фільмів країн-учасниць "Кіно-Франкофонія".

Що цікавого у програмі фестивалю?

Якщо говорити про театральне мистецтво, то це вистава "Сусіди, сусідки" за творами Жана-П'єра Мартінеза у виконанні аматорського театрального колективу Les Fous Французького інституту в Україні. У холі будинку, між поштовими скриньками та домофоном, перетинаються персонажі, які не завжди розуміють одне одного (Київ, Французький інститут в Україні).

Це гучна вистава "Останній день засудженого(-ої)" за однойменною повістю Віктора Гюґо у постановці театру L'Embellie Turquoise. Постановка, адаптація, виконання - Люсілла Себастіані.

"За кілька годин до страти засуджена на смерть вирішує написати мемуари. Зачинена в камері, вона виливає на папір свої тривожні думки, марні надії, щасливі й недосяжні спогади, відчай та страх перед гільйотиною.

Розповісти про судовий процес, умови утримання та гарячкові рефлексії, які її переповнюють, їй допомагають відвідувачі та марення". Це справжня обвинувачувальна промова проти смертної кари, яку майстер прози Віктор Гюґо передає нам у вигляді пройнятої жахом і актуальності розповіді, що примусить глядача поринути в етичні й екзистенційні міркування… (Театр на Подолі).

Також у рамках Днів Франкофонії покажуть моновиставу "Be my Marguerite! (або у незвичній самоті)" за мотивами твору Маргеріт Дюрас у виконанні Мадлен Бонгар (Театр "Дах", а також Львівський театр ім.Лесі Українки).

Кінобранч: "Фанфан-тюльпан" - про те, як сільський юнак дивом уникає шлюбу за домовленістю і стає солдатом королівського війська. Саме з цього й розпочинаються його пригоди. (It's not the Louvr Київ. вул. Липинського, 4).

Ще одна театральна мінівистава у цьому ж просторі за п'єсою Ж.Кокто - "Байдужий красень" - історія жінки, яка, скривджена життям та знехтувана власним чоловіком, потерпає від самотності і знаходить нарешті мужність розповісти коханій людині про те, що так довго її гнітить.

Крім того, у рамках фестивалю відбудеться зустріч із молодим ліванським письменником Ахмедом Жомаа та знайомство з творчим доробком юного автора, який у свої 17 років уже написав декілька книжок для дітей та юнацтва (Київ, Французький інститут в Україні).

20 березня Ахмед Жомаа також відвідає ліцей ім. Анни Київської , а 22 березня - київську школу № 269, де відбудуться зустрічі з учнями (вікторини французькою мовою, дебати про роль франкофонії у культурному зближенні народів та конкурс для ерудитів).

Щодо освітньої програми, то черговий забіг Україною здійснить "Марафон Франкофонії". Франкомовні студенти Бахмута, Дніпра, Запоріжжя, Івано-Франківська, Києва, Львова, Миколаєва, Одеси, Рівного, Харкова, Хмельницького та Чернівців запрошуються до участі в цьому одноденному нон-стоп-заході, який складатиметься із зустрічей, ігор, вікторин … французькою мовою!

Кріс того, у рамках фестивалю відбудеться захід "1 клас - 1 посольство".

Посли Бельгії, Болгарії, Канади, Кіпру, Єгипту, Естонії, Франції, Греції, Лівану, Хорватії, Швейцарії та Глава Делегації Європейського Союзу в Україні відчинять двері своїх дипломатичних представництв для учнів 10-11-х класів, які зробили вибір на користь вивчення французької мови. Школярі отримають нагоду потрапити до світу, що зазвичай недоступний широкому загалу, - побувати в посольстві! Унікальний досвід! Вибиратимуться навчальні заклади жеребкуванням під час прес-конференції 6 березня (Посольства країн Франкофонії в Україні).

А юних франкофонів віком від 12 до 25 років запрошують узяти участь у відео-конкурсі на тему "Французька мова - корисна мова". Серед призів, які чекають переможців, - візити до Франції та подорожі Україною, швейцарські годинники та подарунки від Посольства Молдови. Результати конкурсу буде опубліковано 20 березня на Facebook - сторінка Francophonie en Ukraine.

А в Запоріжжі у Палаці "Хортиця" відбудеться Свято тексту. Це велике свято французької мови в рамках "Днів Франкофонії - 2019". На ньому викладачі вишів та вчителі шкіл, франкофони і франкофіли вшановують французьку мову своєю літературною творчістю: звучатимуть проза, поезія, пісні, казки, п'єси…

Ще у програмі - фестиваль франкомовного кіно (Харків, кінотеатр "Планета кіно"), прослуховування учасників конкурсу франкомовного співу, мовне кафе у Посольстві Естонії (за принципом speed-dating, учасники - франкомовні студенти та дипломати - сформують міні-групи для спілкування французькою мовою на різні теми впродовж 10-15 хвилин) та інші заходи Днів Франкофонії в Україні.