"Молодість" відкриє Мерилін Монро

Автор : Леся Ільєнко
10 травня 16:10

Фільмом-відкриттям 48-го КМКФ "Молодість" стане культова стрічка Біллі Вайлдера "Дехто любить гаряченьке" ("У джазі тільки дівчата").

 

Як відомо, легендарний кінофестиваль "Молодість" останнім часом змінив багато що у структурі та хронотопі. І час проведення - тепер весна, а не осінь, змінилися й деякі локації. Зокрема останнім часом "Молодість" облюбувала Поштову площу, де є відкритий кінотеатр фестивалю на майже 500 місць. Загалом, кінопокази традиційно відбуватимуться в Культурному центрі "Кінотеатр "Київ" та в "БаттерфляйDeluxe", який є офіційним кінотеатром фестивалю. Цікаво, що кілька стрічок, навколо яких будує піар-стратегію прийдешня "Молодість", доволі "літні", без перебільшення - легендарні.

Як зазначено вище, відкриє програму на Поштовій площі Мерилін Монро у фільмі Біллі Вайлдера, оскільки нинішнього року стрічка відзначає своє 60-ліття. Іще одна літня кінолегенда в рамках "Молодості" - "Чужий". Оскільки першому фільму легендарної франшизи цьогоріч 40 років. Як відомо, навколо "Чужого" давно існує окремий всесвіт.

Тепер безпосередньо про основну фестивальну програму. Традиційно триватимуть міжнародний та національний конкурси, буде насичена позаконкурсна програма. Переможець у міжнародному конкурсі отримає 10 тис. доларів США і статуетку "Скіфський олень". На сьогодні відомі деякі фільми, які офіційно змагатимуться в міжнародному конкурсі. Зокрема - "Її робота" Нікоса Лабо (Греція, Франція, Сербія, 2018); "Ніна" Марії Вінтер Олсен (Данія, Фарерські острови, 2018); "Маленький товариш" Моніки Сімец (Естонія, 2018); "Наступного дня, як мене не стане" Німрода Ельдара (Ізраїль, Франція, 2019); "Руйнівниця системи" Нори Фіншайт (Німеччина , 2019); "Дикий", Каміля Відаль-Наке (Франція,); "Колібрі", Кім Бо-ра (Південна Корея, 2018); "Подорож до материної кімнати" Селії Ріко Клавельїно (Іспанія , 2018); "Сусіди" Ґіґіша Абашидзе (Грузія, 2018); "Блакитна Джулія" Роксі Топорович (США, Україна, 2018).

У Національному конкурсі "Молодості" братимуть участь українські короткометражні стрічки різних жанрів. А режисера найкращого фільму (за версією журі) нагородять премією "Скіфський олень" та грошовим призом у 50 тис. гривень. Серед фільмів, які вже є в конкурсі, - "Йоргос і Поля" Поліни Мошенської; FOMO Влада Красинського; "Колір фасаду: синій" Олексія Радинського; "Понад Стіксом" Марії Стоянової; "Молодий, але це минеться" Насті Фещук; "Знебарвлена" Марини Степанської; "ПЖ" Ксенії Кравцової; "Людина з фотоапаратом" Віталія Кікотя; "Крокодил" Катерини Горностай; "Психро" Олександра Фразе-Фразенко.

Позаконкурсна програма також надзвичайно насичена. В її рамках - "Фестиваль фестивалів" (гучні міжнародні прем'єри); українські прем'єри, серед яких новий фільм Олександра Шапіро "Тут і тепер"; "Скандинавська панорама"; "Канадський фокус"; "Довгі ночі короткого метру" з Німеччини та Франції і т.д.

Як зазначають організатори, знаковою подією кінофестивалю "Молодість" стане виставка Ганса Рудольфа Ґіґера (1940–2014) - видатного швейцарського художника і творця образу ксеноморфа з фільму Рідлі Скотта "Чужий". Виставка відбудеться за сприяння партнерів кінофестивалю Посольства Швейцарської Конфедерації в Україні та Довженко-Центру. Ретроспектива триватиме з 30 травня по 30 червня.

І, нарешті, оргкомітет повідомляє: цьогоріч "Молодість" отримала понад дві тисячі заявок на участь у форумі - з понад 100 країн світу. Наприклад, на право змагатися в Національному конкурсі претендувало понад 200 українських короткометражних картин.

Голова Наглядової ради КМКФ "Молодість" Владислав Лясовський відповів на кілька запитань щодо майбутнього фестивалю.

- Пане Владиславе, хто з іноземних гостей уже підтвердив участь у фестивалі?

- Ми привозимо провідних кінематографістів із Канади в рамках програми "Канадський фокус", які не лише представлять стрічки, а й проведуть майстер-класи. Зокрема, до нас їде Сільвен Корбей, який продюсував найвідоміші фільми Ксав'є́ Дола́на та Дені Коте. Зазначу, що ми готуємо великий сюрприз, але деталі повідомимо згодом. Зараз лише розповім, що ми перебуваємо на фінальній стадії перемовин із двома супер-зірками світового кіно.

- Чи виправдовує себе новий весняний час фестивалю - в сенсі привабливості для аудиторії та графіків учасників?

- Безумовно, проведення фестивалю навесні виправдовується. Адже ми маємо можливість влаштовувати кінопокази не лише в кінотеатрі, а й просто неба. Другий рік поспіль будуємо відкритий кінотеатр на Поштовій площі із безкоштовними показами, які шалено популярні. Торік під час окремих сеансів людей було так багато, що навіть зала на 500 місць не могла вмістити всіх охочих.

- Чи відчуваєте сезонну конкуренцію з Одеським кінофестивалем? Які українські фільми ОМКФ перехопив у "Молодості"?

- Ми не відчуваємо конкуренції з Одеським кінофестивалем, адже в нас різна специфіка. "Молодість" - спеціалізований фестиваль дебютного та короткометражного кіно. Натомість Національний конкурс повнометражних фільмів в Одесі - одна з центральних подій фестивалю. Додам, що "Молодість" - єдиний в Україні фестиваль, сертифікований FIAPF (Міжнародна федерація асоціацій кінопродюсерів).