Український прорив: "Лоенгрін" у Львові

Автор : Дмитро Левицький
01 березня 16:20

У перший день весни у Львівському національному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької - знакова прем'єра: "Лоенгрін" Ріхарда Вагнера.

 

Генеральний директор-художній керівник Львівської опери Василь Вовкун ініціював програму "Український прорив", мета якої - реалізувати на українській сцені амбітні й актуальні музичні проекти, запрошувати до співпраці світових зірок, втілювати яскраві тенденції сучасного світового оперного мистецтва. І якщо мова йде, зокрема, про класичну оперу, то, на думку художнього керівника театру, має бути і особливе новаторське режисерське рішення.

Отже, на постановку класичного "Лоенгріна" театр запросив відомого німецького режисера Міхаеля Штурма. У його творчому доробку чимало гучних оперних проектів у різних європейських театрах. Останнім часом він активно співпрацює з Театром Фрайбурга. А 2017-го з успіхом презентував свій проект на Міжнародному оперному фестивалі у Фексфорді.

До опери "Лоенгрін" цей режисер уже звертався в Люксембурзі, Саарбрюккені, - тому його львівська версія шедевра Вагнера викликає особливе зацікавлення.

До речі, у творчій біографії майстра Штурма є й постановка "Проданої нареченої" (1995), яку він здійснив… у колишньому концентраційному таборі Терезієнштадт.

Поки що рано говорити про режисерську концепцію Штурма у Львові. Втім, варто зауважити, що "Лоенгрін" - міжнародний проект. Адже сценограф і художник костюмів - Маттіас Енгельман (Австрія), хормейстер-консультант - Йоганнес Кьолер (Німеччина), диригент-постановник - Мирон Юсипович, хормейстер-постановник - Василь Коваль. Усі вони й запропонують новітню інтерпретацію класичного оперного сюжету, в якому переплелися міфи про вічне та миттєве, у якому діють лицар Лоенгрін та король Генріх…

Нагадаємо, що перша постановка "Лоенгріна" відбулася майже 170 років тому у придворному театрі у Веймарі під керуванням Ференца Ліста. Хоча сам Вагнер, зважаючи на серйозні обставини, зміг почути свою оперу лише через десять років у Відні.

В одному з інтерв'ю напередодні львівської прем'єри режисер Міхаель Штурм зауважив, що важливою темою у вагнерівському шедеврі для нього є тема свободи: "Мистецтво як свобода, як вираз нас самих".

Важлива деталь - "Лоенгрін" Вагнера з'явиться на львівській сцені доби Незалежності вперше. Попри те, що творів видатного композитора фактично немає в афішах наших театрів.

Опера у Львові виконуватиметься німецькою мовою з українськими субтитрами. Серед виконавців головних партій у найближчих виставах - Роман Коренцвіт, Юрій Мінчун, Нуттхапорн Таматі, Олеся Бурбела, Алла Родіна, Софія Соловій, Роланд Марчук, Андрій Маслаков, Юрій Трицецький та інші.