Бородянський пообіцяв створення електронної бібліотеки для дітей та юнацтва

27 жовтня 00:27

До деяким виданням, сказав міністр, доступ буде безкоштовним, хоча онлайн-бібліотеки дуже часто безкоштовні повністю

 

В Україні створять електронну бібліотеку для дітей та юнацтва. Про це заявив міністр культури, молоді і спорту Володимир Бородянський в ефірі Радіо Свобода.

Український культурний фонд, підпорядкований Міністерству культури, і Міністерство цифровоъ трансформації планують спільну роботу над створенням електронної бібліотеки.

Про це він згадав, коментуючи популяризацію читання, яку назвав одним із завдань свого відомства.

"Для того, щоб люди більше читали, у них повинна бути звичка читати. Звичка читати формується в школі, в сім'ї в дитинстві. Тому частина наших дій, зусиль і коштів буде разом з МОН спрямована на те, щоб така звичка з'являлася в школі. Це перше. І друге - це наявність контенту, тобто наявність цікавих книг", - сказав Бородянський.

Він додав, що для забезпечення проекту уряд розглядає варіант електронних книг, щоб створити "мінімальний бар'єр" для доступу до літератури.

"Зараз ми разом працюємо. Український культурний фонд, зараз вже приєднається Міністерство цифровоъ трансформації - для створення української електронної бібліотеки. Для того, щоб у кожній школі, у кожному місті, де є інтернет або де він буде найближчим часом, була можливість дитині дістатися до книги. Ми плануємо, що кілька назв будуть безкоштовні взагалі, тобто, держава буде оплачувати. Я не знаю, скільки зараз, тому кілька, 10, 20, 30... Ми подивимося. І будь-яка людина зможе читати це. Доступ ми забезпечимо, наприклад, електронним способом", - заявив міністр.

Він запевнив також, що фінансування Інституту книги не буде скорочено. За даними Бородянського, в Україні поки що публікується близько 8000 найменувань книг щорічно, але він вважає, що цього недостатньо.

"Їх (книг - ред.) чимало, але недостатньо, на наш погляд. Їх є до 8000 назв кожен рік. Тому ми будемо розвивати. Що означає? Що у нас будуть програми підтримки молодих українських авторів, підтримки видання українських молодих авторів і так далі. У нас будуть програми підтримки перекладу з іноземної мови на українську", - анонсує Бородянський.

У той же час, на думку міністра, в Україні "дуже велика кількість бібліотек" - близько 15 500, і він вважає, що вони повинні трансформуватися.

"Повинна перетворюватися бібліотека. Вона повинна перетворюватися в сучасний такий хаб, у сучасне місце, де будуть і книги, і доступ до інтернету. Тому я вважаю, що нам необхідно тверезо подивитися, скільки ми зможемо реально утримувати бібліотек якісних. Друга. Ми повинні пояснити місцевої влади, навіщо їм бібліотека, що це за місце, як бібліотека може міняти місце, де вона розташована. Тобто, як вона може впливати на суспільство, на громадськість, на спільноту", - міркує він.

Цифрова бібліотека Europeana запустила новий розділ, присвячений історичній фотографії: понад 50 організацій з 34 європейських країн надали для проекту роботи з своїх фотоархівів і музейних колекцій. Загальний обсяг архіву - 2,2 мільйона зображень, сказано у повідомленні, опублікованому в блозі Europeana.

В нову колекцію увійшли роботи, зроблені у XIX-XX століттях, які охоплюють період перших 100 років фотографії. Серед них можна знайти як знімки першопрохідців, таких як Луї Дагер, Едвард Мейбрідж або Надар, так і маловідомі фотографії України, фронтові кадри Першої і Другої світових воєн, старовинні фотолистівки з краєвидами різних країн.