Киянам покажуть унікальну виставку творів народного мистецтва

19 жовтня 01:44

На виставці "Мистецтво одного села" представлено культуру 16-ти сіл Вінницької області.

 

В рамках Всеукраїнської культурно-мистецької акції "Мистецтво одного села", Вінницьким обласним центром народної творчості було представлено киянам та гостям міста культуру 16-ти сіл Вінницької області, які є осередками народного мистецтва.

Цю акцію було започатковано у 2001 році. Цього року у виставковій залі Національного музею літератури України представлено виставку народного мистецтва унікального села Рогізка Чечельницького району. Історія цього мальовничого села починається з XVII століття. Згідно з переказами невеличке поселення засноване козаками після знищення Запорізької Січі 1775 року. Окрасою села є народний аматорський фольклорний ансамбль "Рогізяночка", який є носієм пісенних традицій.

На виставці, крім творів місцевих майстрів з різних видів народного мистецтва, широко представлені старовинні вироби декоративно-прикладного та ужиткового мистецтва. Народні звичаї, обряди, українська сорочка з дивовижною вишивкою, верета, стародавня хустка з шовковими тороками, український рушник, стародавній килим - це вікове, безцінне надбання подільського краю, яке свято шанують та несуть через свою двохсотлітню історію від покоління до покоління, жителі славного села Рогізка.