В Ізраїлі показали неопубліковані твори Франца Кафки

09 серпня 23:59

Незабаром всі твори Кафки будуть оцифровані і викладені для широкої публіки в Інтернет

 

Національна бібліотека Ізраїлю представила безліч неопублікованих творів чеського письменника єврейського походження Франца Кафки. Це стало результатом складної юридичної битви за літературну спадщину письменника, повідомляє Euronews.

Перед смертю в 1924 році Кафка залишив всі свої роботи своєму другу і редактору Максу Броду, давши йому вказівку спалити кожен рукопис, не читаючи.

Брід проігнорував побажання свого друга і приступив до публікації багатьох документів, заповіданих йому.

Він посмертно опублікував більшість канонічних літературних текстів, пов'язаних з Кафкою, таких як "Випробування" і "Замок".

Автор не був широко відомий свого часу, і лише частина його робіт була опублікована, коли він був живий. Однак завдяки видавничим зусиллям Броду Кафка став одним з найзнаменитіших письменників 20-го століття.

Брод помер в 1968 році, а решту неопублікованих рукописів зберігала його секретар Естер Хоффе. Хоффе передала документи своїм дочкам Єві Хоффе і Рут Віслер, що викликало довгу судову тяганину між сім'єю та ізраїльською владою за права на рукописи.

В кінцевому підсумку Національна бібліотека Ізраїлю отримала права на архіви, і судові слухання закінчилися в 2016 році. З того часу вона збирає колекцію з різних місць в Ізраїлі та Німеччині, а останню частину отримала всього два тижні тому з банківського сховища в Швейцарії.

Матеріал, представлений в бібліотеці, включає в себе сотні особистих листів Броду і іншим, три чорнові варіанти "Підготовки до весілля в селі", зошит, в якому він практикував іврит, і навіть малюнки.

"Частина їх [малюнків] відома, а деякі ні. Можливо, це одна з найбільш важливих речей... Всі твори Кафки, які у нас зараз є, будуть оцифровані і будуть відкриті для широкої публіки в усьому світі". "сказав Стефан Літта, куратор гуманітарних наук у Національній бібліотеці Ізраїлю.

Куратор сподівається, що частина колекції буде доступна в мережі до кінця 2019 року.

У Золотому залі Одеського Літературного музею урочисто нагородили лауреатів міжнародної літературної премії імені Ісака Бабеля третього сезону. В цьому році свої оповідання на конкурс надіслали 237 номінантів з 19 країн світу. Крім України і Росії в конкурсі взяли участь автори з Австралії, Вірменії, Білорусі, Німеччини, Грузії, Ізраїлю, Казахстану, Канади, Киргизстану, Латвії, Нідерландів, США, Туреччини, Узбекистану, Франції, Чехії, Естонії.

Першу премію отримав Резо Габріадзе з Грузії. Другу премію вручили Олексію Курилко (Україна), третю - Михайлу Бару (Росія).

"У короткий список претендентів журі включило 22 автора. І зізнаються, що рівень був настільки високий, що ще п'ятьох прозаїків нагородили дипломами конкурсу", - поділився журі віце-президент Всесвітнього клубу одеситів Євген Голубовський.