Вперше після звільнення Олег Сенцов завітав у театр

18 вересня 13:34

Впродовж багатьох років після завершення вистави актори виходили на сцену із табличками "FreeSentsov".

 

Вперше після звільнення з російського полону Олег Сенцов завітав у театр. Режисер прийшов у київський академічний театр Актор на виставу "Схід-Захід" режисерки Влади Бєлозоренко.

Щоразу після завершення вистави актори виходили на сцену із табличками "FreeSentsov", а цього разу ці листки зі сцени передали в зал у руки Сенцова. У відповідь він порвав їх та підкинув у повітря. Глядачі підтримали цей вчинок оплесками та вигуками "Браво".

"Вдячний театру "Актор" за акції підтримки. Навіть у Лабитнангі я знав про них. Мені надсилали фотографії та листи. Така підтримка для мене дуже важлива. Вдячний і всім іншим, хто влаштовував подібне в інших містах та місцях. Дякую вам. Ви свого домоглись!", - звернувся Олег Сенцов до трупи театру та глядачів із словами подяки

Актори театру зізнались - радіють звільненню Олега Сенцова, проте допоки в російському ув'язненні перебувають інші українці - долучатимуться і до інших акцій заради їх звільнення.

"Схід-Захід" - це п'ять п'єс, написаних підлітками в рамках соціального театрального проекту Class Act: Схід-Захід. Прем'єра відбулась у березні 2018 року. Ролі виконують Римма Зюбіна, Олеся Жураківська, Віталій Ажнов, Аполлінарія Василина, Вікторія Муштей, Олександр Жила, Петро Русанєнко та Олена Олейникова.

Співробітники ФСБ затримали Сенцова навесні 2014 року в окупованому Криму. Його конвоювали до Росії, де судили за сфабрикованим обвинуваченням в організації терактів і підпалі офісів партій на півострові. Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 25 серпня 2015 року виніс Сенцову обвинувальний вирок – 20 років колонії суворого режиму.

7 вересня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і Росією у форматі "35 на 35". РФ повернула до України 24 полонених моряків і 11 політв'язнів: Романа Сущенка, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Миколу Карпюка, Олексія Сизоновича, Павла Гриба, Едема Бекірова, Євгена Панова й Артура Панова.

Докладніше читайте в спецтемі DT.UA "Повернення бранців Кремля додому", а також у матеріалі Володимира Кравченка "За будь-яку ціну?".