Газом користуються як зброєю – Коболєв про переговори в Парижі

10 грудня 10:48

У "Нафтогазі" сподіваються, що газової кризи не буде.

 

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що Україна готова до підписання нового газового контракту з російським "Газпромом". Про це він сказав в ефірі "Свободи слова" на ICTV, підсумувавши газові переговори в Парижі.

Він підтвердив, що поки ніяких домовленостей з газового питання досягнуто не було. "Переговори продовжаться в тристоронньому форматі за участю Єврокомісії", - зазначив він.

Говорячи про можливі дії "Газпрому", Коболєв сказав:"Мені важко передбачити дії "Газпрому". І ми в "Нафтогазі" завжди говоримо, що ми з радістю конструктивно і легальним способом підписали б новий контракт. Для цього все готово".

"Ми зі свого боку зробили все можливе, щоб кризи не було. І ми дуже сподіваємося, що російська сторона на цей раз не повторить той трюк, який був проведений в 2009 році, в 2006 році, коли був створений штучний газову кризу", - додав глава "Нафтогазу".

За його словами, газова криза нічого хорошого для газового бізнесу в Європі не зробить.

"Це буде лише черговим підтвердженням, що газ є зброєю, ним користуються як зброєю і всім потрібно триматися подалі від газу", - зазначив Коболєв.

Як повідомлялося, 9 грудня у Парижі відбувся перший з 2016 року саміт у нормандському форматі.

Учасники зустрічі підтримали припинення вогню, обмін у форматі "всіх на всіх" до 31 грудня, допуск Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб, розведення військ на трьох ділянках, розширення мандата СММ ОБСЄ і продовження розмінування.

Наступну зустріч лідерів України, Франції, Німеччини і Росії заплановано на березень 2020 року. За цей час політичні радники лідерів нормандської четвірки мають узгодити кроки з імплементації політичних заходів: прийняття закону про особливий порядок самоврядування ОРДЛО на постійній основі, інкорпорації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство і підготовку місцевих виборів.