Індексація пенсій відбуватиметься лише раз на рік — Мінсоцполітики

02 червня 20:24

У МВФ підтримують ініціативу українського уряду щодо реформування пенсійної системи.

 

Міністерство соціальної політики обговорило з місією Міжнародного валютного фонду (МВФ) реформування пенсійної системи. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Мінсоцполітики.

"1 червня 2020 року фахівці Мінсоцполітики під головуванням міністра соціальної політики Марини Лазебної обговорили з місією МВФ в Україні реформування пенсійної системи", - йдеться в ньому.

Наголошується, що сторони обговорили потреби в легалізації зайнятості та детінізації заробітних плат для зростання фінансової стабільності солідарної пенсійної системи.

Також обговорили реалізовані кроки в реформуванні щомісячної компенсаційної виплати для пенсіонерів у віці 80+, плани щодо продовження їх в 2021 році та введення щомісячної компенсаційної виплати для пенсіонерів у віці від 75 до 80 років.

Лазебна підкреслила необхідність з 2021 року відновити законодавчо 1 березня, як дату для проведення щорічної індексації пенсій.

За її словами, це дозволить забезпечити належне прогнозування потреби у видатках на пенсійні програми.

Фахівці місії МВФ, у свою чергу, зазначили, що підтримують таку ініціативу і вважають її важливою.

Учасники зустрічі також обговорили стан законодавчих ініціатив щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Пенсійний експерт місії МВФ Шаба Фехер підкреслив, що твердження, ніби МВФ виступає проти введення накопичувальної пенсійної системи в Україні, є помилковим і не відповідає дійсності.

За його словами, МВФ підтримує впровадження накопичувальних пенсійних систем, але потрібно переконатися, що будуть створені необхідні умови для того, щоб реформа справді була впроваджена і була ефективною, а не згорнулася через певний час.

Крім цього, на зустрічі обговорили пропозиції Мінсоцполітики щодо заміни механізму відшкодування роботодавцями Пенсійному фонду витрат з виплати пенсій на пільгових умовах, на сплату роботодавцями підвищеного внеску.

Фахівці місії МВФ підтримали необхідність такої заміни механізму фінансування дострокового виходу на пенсію працівників шкідливих професій, підкресливши, що механізм, який існує зараз, не має перспектив.

Читайте також: Велика Британія підтвердила п'яту смерть від коронавіруса

Раніше повідомлялося про те, що система накопичувальної пенсії може бути введена до 2021 року.

Повідомлялося, що Міжнародна організація праці (МОП) поки не рекомендує Україні запроваджувати пенсійну систему другого рівня, тобто накопичувальну. Зазначалося, що введення другого рівня не вирішить проблеми державної пенсійної системи (солідарної), але може створити інші проблеми.

Читайте докладніше про накопичувальну систему в Україні у статті Лідії Ткаченко "Накопичувальний рівень пенсійної системи: якою може бути українська модель?".