Милованов назвав параметри запуску ринку землі

19 вересня 23:16

Уряд планує запустити ринок землі через рік.

 

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов повідомив параметри ринку землі, які передбачені відповідним урядовим законопроектом. Серед іншого він передбачає скасування мораторію на продаж землі і запуск ринку з 1 жовтня 2020 року.

Згідно з текстом законопроекту, право купувати і продавати ділянки землі сільгосппризначення буде надано українським громадянам і юридичним особам, територіальним громадам і державі. Уряд планує надавати фінансову підтримку малим фермерським господарствам і фізичним особам, які купують до 500 га землі. Йдетья, зокрема, про компенсацію відсотків за кредитом, уточнив міністр.

Проект закону також передбачає обмеження на концентрацію сільгоспугідь у руках одного власника – не більше 15% від площі землі в області і не більше 0,5% в країні.

Стартову ціну продажу на торгах державних і комунальних земель планують встановлювати з допомогою нормативної грошової оцінки.

Крім того, передбачено заборону на придбання землі громадянами РФ і компаніями з російським капіталом.

"Проблеми, які існують сьогодні з обігом землі, маютьі бути вирішені шляхом створення однакових правил гри для всіх... Сьогоднішній тіньовий ринок надає можливість тому, хто може собі дозволити найняти юристів або купити депутатів або чиновників, і провести тіньові схеми в свою користь. Прозорий ринок, який буде запущено, дозволяє зрівняти всіх учасників ринку", - написав Милованов на своїй сторінці у Facebook ввечері в четвер, 19 вересня.

Нагадаємо, 20 грудня минулого року Верховна Рада проголосувала за продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення ще на рік – до 1 січня 2020 року. У травні 2018 року ЄСПЛ визнав регулярне продовження в Україні мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення порушенням прав людини.

Скасування мораторію і запуск ринку землі були одним із пунктів передвиборної програми Володимира Зеленського.

Детальніше про проблеми про перспективи ринку землі в Україні читайте у статті Якова Дідуха "Земля: якщо продавати, то й зберігати" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".