Обмін валюти можуть обкласти податком — законопроект

07 жовтня 20:11

Виручені при обміні кошти планують скерувати на розвиток спорту.

 

Заступник голови парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності та з питань податкової і митної політики Олександр Дубинський (фракція "Слуга народу") пропонує ввести загальнодержавний збір на обмін готівкової валюти для розвитку спорту.

Відповідний законопроект № 2208 від 3 жовтня 2019 року оприлюднений на сайті парламенту.

Проектом Закону передбачено внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження загальнодержавного збору на розвиток спорту за операціями купівлі іноземної валюти в готівковій формі у відповідності з загальними принципами встановлення податків і зборів, передбачених цим кодексом.

"...якщо валюта розміщується на поточному / картковому / віртуальному рахунку - обмін проводиться без комісії. Якщо ж обмін йде в готівковій формі - платіть податки в бюджет. На розвиток спорту. Тому що готівкова валюта в країні, в основному, з'являється з тіньової економіки і хабарів. Ми ж боремося за легалізацію тіньової економіки та прозорість всіх фінансових операцій, у тому числі нелегальних обмінників? Ось і давайте перекладати готівковий валютний обмін "в білу", - так прокоментував свою ініціативу сам народний депутат в соцмережах.

Як повідомлялося раніше, українці скупили в 2018 році іноземної валюти на 11,073 млрд доларів, що на 1,481 млрд доларів більше, ніж було продано валюти.

Детальніше про ризики надмірної доларизації читайте в статті Миколи Остролуцького "Не озираючись на долар" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".