Україна не підписала в Парижі транзитний контракт на умовах РФ - Вітренко

10 грудня 01:58

Росія хоче, щоб "Нафтогаз" відкликав позови до "Газпрому" з міжнародних судів.

 

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко повідомив, що на переговорах щодо газу на нормандському саміті в Парижі Україна оклонила невигідні для країни пропозиції росіян щодо транзиту.

За його словами, українська делегація відмовилася зарахувати 3 млрд доларів, виграних у Стокгольмському арбітражі, в рахунок закупівлі російського газу. А також аргументовано пояснила, чому не збираэться відкликати подані позови з арбітражних судів.

Тим не менш, за словами Юрія Вітренка, українська сторона продовжуватиме газові переговори у двосторонньому форматі, в основному з "Газпромом", і в тристоронньому – з участю Єврокомісії.

Російська сторона відкидає пропозиції України, зокрема про підписання контракту на обов'язкову транспортування не менше 60 млрд кубометрів газу на рік протягом 10 років.

Але, з іншого боку, "Газпром" не зможе виконати всі свої контрактні зобов'язання перед європейськими контрагентами, як він спочатку розраховував, через те, що здачу в експлуатацію "Північного потоку-2" відтерміновано.

"Газпром" також вважає завищеними ставки транспортування газу, встановлені регулятором (НКРЕКП) від точок входу до газотранспортної системм України до точок виходу на Заході України.

Українському регулятору також треба в найкоротший час сертифікувати самостійного оператора ГТС України. Це дозволить підписати новий транзитний договір із "Газпромом" на нових умовах.