Арахамія про бої на Луганщині: Немає достовірної інформації, хто наступав

18 лютого 23:49

Намагаючись вколоти опозицію, лідер президентської політсили фактично поставив під сумнів офіційні заяви командування Об'єднаних сил. Не варто дивуватися, якщо слова Арахамії будуть використані росіянами для звинувачення України в порушенні "Мінська".

 

Голова парламентської фракції "Слуги народу" Давид Арахамія заявив, що у нього немає достовірної інформації хто саме зробив спробу наступу в районі Золотого.

"Зараз ні в кого немає достовірної інформації, яким чином це почалося, хто конкретно наступав, з якого боку наступав, які формування брали в цьому участь", - заявив політик в коментарі журналістам у кулуарах Верховної Ради у вівторок, 18 лютого.

Так Арахамія прокоментував заяву фракції "Європейської Солідарності" про те, що загострення в Донбасі є результатом поступок української влади і розведення військ. Звинувативши "ЄС" у маніпуляціях, глава президентської фракції сам вдався до маніпуляції, запропонувавши опозиційним депутатам "йти в армію", а не давати політичних оцінок обстановці в зоні бойових дій.

"Якщо вони так добре розбираються у військових діях і тактиці, то, можливо, потрібно піти служити в армію", - заявив депутат.

Репліка Арахамії про відсутність достовірної інформації про те, хто наступав, викликала подив у журналістів. Депутату поставили уточнююче питання, чи вважає він, що вогонь першими могли відкрити українські військовослужбовці.

"Звичайно, зрозуміло, з якою воно боку. Ми маємо на увазі... Які в нас які у нас втрати, яким чином це все почалося, які були наші дії, які були їх дії та інше. Тобто не можна давати таких оцінок, які ви мені передаєте", - відповів Арахамія.

Відзначимо, що вже о 8:40 вівторка штаб операції Объедиенных сил повідомив про атаку бойовиків російсько-окупаційних формувань на українські позиції на Луганщині. Значить, або глава президентської фракції не ознайомився зі зведенням штабу, або піддав сумніву офіційну заяву українського командування.

Близько 6:00 вівторка 18 лютого, бойовики російсько-окупаційних формувань почали обстрілювати позиції Об'єднаних сил поблизу населених пунктів Оріхове, Новотошківське, Кримське і Хутір Вільний зі ствольної артилерії, танків і важких мінометів. Під прикриттям артилерії противник намагався здійснити прорив через лінію розмежування. Позиції ЗСУ атакували ворожі диверсійно-розвідувальні групи. Усього ворог випустив понад 400 артилерійських снарядів і мінометних мін.

У ході бойових дій загинув один військовослужбовець Збройних сил України, ще п'ятеро отримали поранення.

За даними розвідки, були знищені четверо бойовиків, шестеро отримали серйозні поранення.

У зв'язку з спробою ворожого прориву в Києві скликали екстрене засідання РНБО. Росія ж ініціювала засідання Ради Безпеки ООН, щоби знову звинуватити Україну в зриві "Мінська".

ОБставини російського наступу в районі Золотого розслідуватиме СБУ.