Бородянський пояснив, навіщо хочуть прийняти закон про дезінформацію та кому він потрібен

25 сiчня 07:42

Влада має законодавчо протидіяти дезінформації, вважає міністр

 

Міністр культури, молоді і спорту Володимир Бородянський продовжує відстоювати повсюдно розкритикований закон, що отримав назву "про дезінформацію". Він зазначив, що законопроект про "забезпечення національної інформбезпеки" підготували через те, що у влади є законодавчий обов'язок протидіяти дезінформації.

Про це він сказав в ефірі "Свобода слова Савіка Шустера" на телеканалі "Україна", передає Громадське.

Міністр уточнив, що мова йде про Доктрину інформаційної безпеки України від 25 лютого 2017 року: "В ній прямо написано, що обов'язок української влади протидіяти дезінформації".

Однак міністр не уточнив, чому, на його погляд, прийнята ще в 2017 році Доктрина не стала підставою для відстоюваного ним закону, який практично всі медіа в Україні та закордонні інституції назвали загрозою для свободи слова. При цьому він не акцентував увагу на тому, що Доктрина 2017 року стосується інформаційної безпеки для протидії країни-агресору, а не боротьбі з внутрішньоукраїнськими медіа. Крім того, в Доктрині досить чітко прописані методи протидії дезінформації всередині країни та визначені відповідальні за це, що виключає необхідність створення якихось нових компонентів і впровадження нових визначень, якими рясніє законопроект Мінкульту.

"Вона (дезінформація - ред.) може розпалювати ворожнечу і ненависть, призводити до конфліктів у суспільстві, порушення кордонів, до розвалення країни… Проти нас діє серйозний потужний ворог, і ми повинні вміти захищати свій інформаційний простір так само, як ми захищаємо територіальну цілісність та економічні інтереси країни", - сказав мыныстр, не уточнюючи, яким чином влада має намір боротися з дезінформацією, що надходить ззовні, в першу чергу, країни-агресора, яка набагато більш небезпечна, тому що на неї складніше впливати.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Харлем Дезір висловив 23 січня стурбованість з приводу низки положень проекту закону, що отримав назву "закону про дезінформації" в Україні, який 20 січня Міністерство культури, молоді та спорту України виставило на загальне обговорення.

Про це йдеться в матеріалі, опублікованому на сайті організації.

"Я розумію необхідність боротьби з дезінформацією, особливо в контексті нинішнього конфлікту в Україні і навколо неї. Але це не повинно робитися за рахунок свободи засобів масової інформації та втручання держави в утримання засобів масової інформації і організацію журналістської діяльності в країні", - сказав Дезір.

Дезір підкреслює, що чинне українське законодавство має достатньо механізмів протидії суспільно небезпечної інформації.

Дезір дипломатично, але досить ясно прокоментував положення закону, що стосуються діяльності журналістів, визначені в проекті, і підкреслив, що пропонований закон істотно обмежує свободу слова в Україні.