Генсек ООН дав настанову лідерам нормандської четвірки

11 грудня 06:28

Гутерреш закликає учасників саміту у Парижі подвоїти зусилля для реалізації досягнутого прогресу.

 

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вітає результати нормандського саміту 9 грудня за участю лідерів України, Росії, Німеччини та Франції, повідомив речник генсека Стефан Дюжаррік.

"Він ще раз підтверджує, що ООН підтримує провідну роль країн-членів у нормандському форматі, Тристоронній контактній групі під егідою ОБСЄ та спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в Украйні в рамках Мінських домовленостей", - цитує виступ речника Гутерреша "Укрінформ".

Гутерреш закликав усі зацікавлені сторони подвоїти зусилля для розвитку досягнутого на саміті прогресу щодо врегулювання конфлікту в Донбасі.

"Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй ще раз заявляє про свою повну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів", - додав речник.

Як повідомлялося, 9 грудня у Парижі відбувся перший з 2016 року саміт у нормандському форматі.

Учасники зустрічі підтримали припинення вогню, обмін у форматі "всіх на всіх" до 31 грудня, допуск Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб, розведення військ на трьох ділянках, розширення мандата СММ ОБСЄ та продовження розмінування.

Наступна зустріч лідерів України, Франції, Німеччини і Росії запланована на березень 2020 року. За цей час політичні радники лідерів нормандської четвірки повинні узгодити кроки з імплементації політичних заходів: прийняття закону про особливий порядок самоврядування ОРДЛО на постійній основі, інкорпорації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство та підготовки місцевих виборів.

Більше про саміт – у спецтемі DT.UA "Саміт Нормандської четвірки".