Глава МЗС України вважає, що Україні потрібне членство в НАТО

21 вересня 05:02

Глава МЗС упевнений в необхідності членства в НАТО

 

Незважаючи на всі розмови, думки і побоювання, Україна залишає в пріоритеті членство в НАТО та євроінтеграцію.

Набуття членства в Північноатлантичному Альянсі (НАТО) та Євросоюзі залишається пріоритетомдля України.

Про це в інтерв'ю Громадське заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.

За його словами, чинна влада не знімає питання ПДЧ - плану дій щодо членства в НАТО.

"Всі необхідні формальні механізми - якщо треба ПДЧ, окей, нехай буде ПДЧ. Ми будемо звертатися за ним, коли будемо готові почути позитивну відповідь, і коли Україна буде готова це зробити", - сказав міністр.

Пристайко зазначив, що деякі країни територіально розташовані далеко від Альянсу, деякі вважають, що їм не потрібно НАТО, аби почувати себе захищеними.

"Особливо це комфортно тим країнам, які живуть всередині Альянсу, типу Австрії. Вона може спокійно і довго розповідати, як гарно бути нейтральним, знаходячись прямо в оточенні європейських і натівських країн", - додав він.

Але щодо України глава МЗС упевнений у необхідності членства в НАТО.

"Моя персональна думка - як би не закінчився теперішній конфлікт, нам все одно треба думати вже зараз, як забезпечити свою безпеку на майбутнє. Я вважаю, що нічого кращого в нашій частині континенту, ніж НАТО, не придумано і не буде найближчим часом, який можна уявити. Тому для мене найбільш ефективним методом захисту нашої незалежності є членство в Альянсі", - резюмував Пристайко.

Раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що Росія не повинна перешкоджати євроатлантичній інтеграції України.

А новий головнокомандувач Об'єднаними збройними силами НАТО в Європі генерал Тод Уолтерс запевнив, що Альянс продовжить військову підтримку України.

Читайте також: Зеленський не збирається на саміт НАТО в грудні

Віце-прем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба не став прямо відповідати на запитання, чи буде Україна піднімати питання щодо Плану дій з надання членства в НАТО на найближчому саміті Альянсу, що відбудеться в Лондоні у грудні цього року. Однак з відповіді Кулеби можна зробити висновок, що він і новий уряд України педалювати це питання не збираються.

При цьому дипломат пообіцяв докласти максимум зусиль, щоб співпраця України і НАТО залишалося динамічною, "максимально повноформатною" і "без будь-яких просідань".

Кулеба також повідомив, що в ході візиту до штаб-квартири НАТО він погодив із представниками Альянсу активізацію роботи спільної робочої групи з оборонної реформи.