"Голос" не підтримає продовження закону про "особливий статус" Донбасу

10 грудня 23:00

Голова фракції Рахманін вказав на суперечність "особливого статусу" Конституції України.

 

Парламентська фракція партії Святослава Вакарчука "Голос" виступає проти "особливого статусу" Донбасу і не буде підтримувати законопроект про продовження особливого порядку самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, повідомляє прес-служба політсили.

Голова фракції "Голосу" у Верховній Раді Сергій Рахманін заявив, що згаданий закон був прийнятий з порушеннями регламенту і суперечить Конституції України.

"Він надає окремим територіям особливого статусу де-факто і де-юре і фактично є першим кроком до дезінтеграції держави... Фракція "Голосу" голосуватиме проти продовження дії цього закону", - підкреслив політик.

Рахманін нагадав, що на "особливому статусі" для окупованих територій Донбасу наполягає президент Росії Володимир Путін, і реалізація будь-якої його пропозиції становить загрозу для України.

"Будь-яку пропозиція, що виходить від Путіна, небезпечна сама по собі. І будь-яка притомна людина має про це пам'ятати на зустрічі з Путіним. Він недарма наполягає на тому, щоб подальший шлях врегулювання конфлікту на Сході України проходив саме за Мінськими угодами і саме, спираючись на закон про особливий статус", - зазначив голова фракції "Голосу".

Він констатував, що проведення будь-яких виборів в ОРДЛО не матиме сенсу без відновлення контролю на кордоном. А також висловив упевненість, що продовження закону не вплине на продовження санкцій проти Росії.

"Але санкції не можуть бути метою. Санкції - це механізм... Вони не можуть бути вічними. Санкції - це тимчасовий інструмент, необхідний для досягнення мети. Поки що санкції будуть метою - нового плану в України не буде", - пояснив позицію партії Рахманін.

Депутат підкреслив, що загроза ескалації залишатиметься високою до тих пір, поки в ОРДЛО перебуватимуть російські війська.

"Перше, з чого повинна була починати України, щоб убезпечити себе від ескалації бойових дій - домовлятися про режим повного тривалого припинення вогню. І лише після цього домовлятися про інші речі. Ось тоді ескалація була б неможлива", - додав політик.

"Ми повинні були виробити навколо ідеї заморожування бойових дій і довгострокового припинення вогню дорожню карту, залучаючи і німців, і французів у спільники. І тоді б ми сьогодні їхали до Парижа з власним планом, а не з ідеями, як протидіяти чужим планам. Переграти Росію один на один не вдасться. Німеччина і Франція нам потрібні як довгострокові надійні союзники, але ми витратили багато часу, і зараз це неможливо. Ми можемо тільки перегорнути цю сторінку і будувати нову історію", - підсумував Рахманін.

Президент України Володимир Зеленський після завершення нормандського саміту заявив про те, що закон про особливий порядок самоврядування в ОРДЛО, прийнятий Верховною Радою попереднього скликання, продовжать ще на рік. Після цього, за словами Зеленського, парламент має імплементувати "формулу Штайнмаєра".

Хоча ще в жовтні Зеленський говорив про новий документ, який парламент має розробляти в тісній співпраці і публічному обговоренні з суспільством.

10 грудня депутати від "Слуги народу" зареєстрували законопроект про внесення змін до закону про особливий порядок самоврядування в ОРДЛО.