Конституційний суд скасував підвищення пенсійного віку працівникам шкідливих виробництв

25 сiчня 01:45

Рішення Верховної Ради 2015 року визнано неконституційним

 

Верховній Раді доведеться переглянути рішення, пов'язане з підвищенням пенсійного віку працівникам шкідливих виробництв, яке було прийнято в 2015 році. Воно визнано не відповідним Конституції України.

Конституційний суд України визнав неконституційними положення, якими передбачено поетапне збільшення пенсійного віку для окремих категорій осіб, повідомляє прес-служба суду в п'ятницю, 24 січня.

"Велика палата Конституційного суду України прийняла рішення у справі за конституційним поданням 49 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень розділу I, п. 2 розділу III "Прикінцеві положення" закону України "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо пенсійного забезпечення" від 2 березня 2015 № 213-VIII", - йдеться в повідомленні.

КС визнав неконституційними положення, що передбачають підвищення пенсійного віку для окремих категорій осіб. Мова йде про поетапне збільшення на 5 років віку для виходу на пенсію на пільгових умовах з урахуванням відповідного стажу роботи та на пенсію за вислугу років для людей, які працюють на шкідливих підприємствах.

Суд виходив з того, що працівники, які працювали у шкідливих умовах, погоджувалися на таку роботу через можливості отримання окремих пільг і мали об'єктивні очікування, що у них є право виходу на пенсію на умовах, визначених законом України "Про пенсійне забезпечення" від 5 листопада 1991 року № 1788-XII.

"Після внесення змін законом №213, їх право виходу на пенсію на певних умовах звужене. Зазначене Конституційний суд України розцінив як погіршення їх юридичної положення про право призначення пенсії. Крім того, Суд вирішив закрити конституційне провадження у справі в частині, що стосується затвердження народних депутатів про неконституційність інших оспорюваних положень у зв'язку з їх невідповідністю вимогам закону України "Про Конституційний суд України", - сказано в рішенні суду.

Рішення КС є обов'язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржене.

Раніше, 2 березня 2015 року, Рада внесла зміни до пенсійного законодавства, які передбачають поетапне підвищення на п'ять років пільгового пенсійного віку для жінок, а також підвищення на п'ять років страхового, а за окремими професіями та спеціального стажу для осіб, які мають право на пенсії за роботу в шкідливих і особливо шкідливих умовах праці та на пенсію за вислугу років.

Нагадаємо, у ПФУ повідомили про умови виходу на пенсію в 2020 році.

Найбільша стаття держбюджету - дотації Пенсійного фонду (ПФУ), що перевищують 170 мільярдів гривень.

Як вийти з піке нарощування цього дефіциту ПФУ, керівники країни не знають. Проблема не тільки в різкому зменшенні робочої сили з-за еміграції або старіння нації, також різко падає кількість учасників системи соціального страхування. За оцінками Світового банку, кількість застрахованих становить лише 52% від кількості працездатних в Україні. Де решта? Навіть якщо половина з них виїхали на заробітки за кордон, виходить, що решта просто працюють в "тіні". А за пенсією прийдуть усі.

Докладніше читайте в статті "Успішно реформувати пенсійну систему можна. Розповідаємо, як" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".