Литва закликає Росію не відкладати виконання "Мінська"

08 грудня 19:10

Президент Науседа запевнив Україну в підтримці перед самітом у Парижі.

 

Литва підтримує суверенітет і соборність України та закликає Росію почати виконувати підписані в Мінські угоди. З такою заявою президент Литви Гітанас Науседа виступив напередодні саміту в нормандському форматі.

"Наближається саміт на найвищому рівні в Нормандії. Литва рішуче підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Ми закликаємо Росію виконати свої зобов'язання за Мінськими угодами", - написав він у Twitter.

Сьогодні ж Світовий конгрес українців та українська громада Франції провели в Парижі акцію "Підтримай Україну! Зупини російську агресію!".

Активісти закликали світових лідерів підтримати створення "дорожньої карти" для виведення російських військ і найманців з території України, деокупації Криму і Донбасу, відновлення Україною повного контролю над українсько-російським кордоном, повернення вимушених переселенців додому і початку відновлення інфраструктури Донбасу.

Учасники мирної акції закликали світ посилити санкцій проти Росії і наголосили на неприпустимості проведення виборів на окупованих територіях і прямих переговорів із терористами.

Як повідомлялося, Київ, Берлін, Париж і Москва підтвердили участь лідерів чотирьох держав у "нормандському" саміті 9 грудня в столиці Франції.

Голова МЗС України Вадим Пристайко повідомив, що робочий варіант комюніке затвердили на початку вересня. За підсумками саміту лідери чотирьох країн повинні дати позитивну оцінку розведенню військ на трьох ділянках та обміну утримуваними особами, а також схвалити продовження роботи в цих напрямках. Про зміну положень або черговість пунктів Мінських домовленостей не йдеться.

Також Пристайко запевнив, що Зеленський не піде на поступки з ключових питань, що стосуються суверенітету і національної безпеки.

Детальніше про підготовку зустрічі читайте у статті Костянтина Єлісєєва "Паризький саміт нормандської четвірки: врятувати Україну від стратегічної помилки" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".