Макрон озвучив очікувану дату зустрічі лідерів "Нормандської четвірки"

20 серпня 00:39

Макрон озвучив очікувану дату зустрічі лідерів "Нормандської четвірки"

 

Президент Франції Емманюель Макрон пообіцяв докласти зусиль, щоб зустріч глав держав "Нормандської четвірки" відбулася найближчими тижнями. Відповідну заяву він зробив у ході зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним у понеділок, 19 серпня, передає AFP.

За словами Макрона, існує "реальна можливість" для припинення вогню в Донбасі.

Путін, у свою чергу, висловив "стриманий оптимізм" щодо президента України Володимира Зеленського, з яким він вже спілкувався по телефону.

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін 19 серпня прибув до Франції з одноденним візитом, щоб зустрітися з президентом Франції Емманюелем Макроном. Зустріч лідерів двох країн відбулася у літній резиденції Макрона Форт де Брегансон біля Борм-ле-Мімоза на півдні Франції. Ключовими темами переговорів стали Україна і реанімація переговорного процесу "нормандському форматі".

14 липня в Парижі відбулася зустріч зовнішньополітичних радників лідерів України, Німеччини, Франції та Росії з метою відновлення роботи "нормандського формату".

Після загибелі чотирьох українських морських піхотинців під Павлополем 6 серпня президент України Володимир Зеленськийзакликав лідерів держав "Нормандської четвірки" зібратися для відновлення переговорів щодо ситуації в Донбасі. Він також запропонував розширити "Нормандський формат" за рахунок США.

У Вашингтоні відзначили, що залучення нових учасників до переговорного процес вимагає згоди всіх лідерів "Нормандської четвірки". А в МЗС Франції висловилися за підтримання діалогу з Вашингтоном щодо Донбасу, але категорично проти участі США у "нормандському форматі".

Президент РФ Володимир Путін не брав участі в роботі "Нормандської четвірки" з березня 2018 року, коли було зроблено спільну заяву лідерів чотирьох держав. Остання на сьогодні зустріч лідерів України, Франції, Німеччини та Росії відбулася в Берліні в жовтні 2016 року.

Детальніше про перебіг Мінського процесу читайте у статті Сергія Рахманіна "Неоголошена війна" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".