Сенсорні кнопки у Раді обіцяють встановити в 2020 році

03 грудня 01:50

Депутатів хочуть позбавити можливості кнопкодавити.

 

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков сподівається, що робочі місця депутатів обладнають сенсорними кнопками вже в 2020 році.

"Я сподіваюся, що сенсорна кнопка у депутатів з'явиться вже в 2020 році. Ми докладемо максимум зусиль для того, щоб це відбулося", - заявив Разумков на брифінгу у Верховній Раді в понеділок, передає Інтерфакс-Україна.

Разумков зазначив, що повна заміна системи - дороге задоволення, тому сьогодні апарат парламенту намагається вирішити це питання без виділення додаткових коштів.

"Повна модернізація системи - це дорога процедура, і на сьогоднішній день таких грошей у бюджеті немає. Нова система "Рада-4" дійсно якісно і ефективно працює в Київській міській раді, але на сьогодні таких витрат не передбачено. Спробуємо вирішити питання з "малою кров'ю", а якщо не вийде, то будемо звертатися до уряду з метою виділення додаткових коштів", - розповів глава парламенту.

Він зазначив, що порівняно з попередніми скликаннями випадків неперсонального голосування стало менше, але саме явище не зникло повністю.

Відзначимо, що система "Рада-3", розроблена і встановлена раніше у залі засідань українського парламенту, має так звану "персональну кнопку", яка не дозволить депутатам голосувати за будь-кого, крім себе.

11 вересня громадський рух "Чесно"повідомив про те, що першим "кнопкодавом" у Верховній Раді IX скликання став депутат від президентської політсили Сергій Литвиненко. В той ж день порушила законодавство ще одна представниця "Слуги народу" Олена Копанчук.

29 жовтня Рада прийняла в першому читанні проект закону про введення кримінальної відповідальності за кнопкодавство №2148. Порушників процедури особистого голосування повинні штрафувати на 51-85 тисяч гривень.