У НАБУ поки не відповідають на питання про можливість допиту Порошенка у справі "Роттердам+"

10 серпня 05:49

Директор Бюро Артем Ситник відмовився давати які-небудь коментарі щодо можливості допиту або висунення підозри екс-президенту.

 

В Національному антикорупційному бюро України зберігають мовчання у відповідь на прохання повідомити, чи планує Бюро запрошувати на допит колишнього президента України Петра Порошенка у рамках розслідування "справи Роттердам+", повідомляє УНІАН.

Директор НАБУ Артем Ситник на брифінгу, після того, як його запитали, чи планується допит Порошенка, як людини, якамодноосібно приймала рішення про призначення керівника Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Дмитра Вовка, заявив, що НАБУ "не працює з анонсами".

"На відміну від інших правоохоронних органів, ми з анонсами не працюємо. Вчора було узгоджено лише перші шість підозр, а далі анонсувати – це не в наших правилах", – зазначив він.

Нагадаємо, що 8 серпня Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосила про підозру шести колишнім топ-чиновникам по "справі Роттердам+".

19 липня НАБУ прийшло з обшуками до центрального офісу інвестиційної компанії ICU у Києві. Обшук проводився у межах розслідування "справи Роттердам+".

За інформацією DT.UA, ще в 2014 році Порошенко, Коломойський, Григоришин і Суркіси дійшли думки – ДТЕК Ахметова "йде на розбирання". План був затверджений, але вже в 2015 п'ятий президент України почав ухилятися і коливатися, партнери захвилювалися.

У той самий час НКРЕКП заявила, що терміново треба перейти до вільного ціноутворення на монопольному ринку електроенергії. Так зародився "Роттердам+", за версією слідства НАБУ, - перша половина угоди між Петром Порошенком і Рінатом Ахметовим.

За тією ж версією, другою половиною угоди стала купівля компанією ICU в інтересах Порошенка і з великим дисконтом облігацій компанії ДТЕК. Проводив операцію топ-менеджер ICU Макар Пасенюк, якому належить 45% акцій компанії. Після введення "Роттердам+" акції ДТЕК, яка перебувала на межі банкрутства, здорожчали на 60% і були успішно продані.

Докладніше читайте у статті Юлії Самаєвої ""Роттердам"-хрест Порошенка" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".