У понеділок комітет Ради розгляне призупинення участі України в ПАРЄ

27 червня 19:23

Ганна Гопко розповіла про порядок денний наступного засідання Комітету Верховної Ради із закордонних справ.

 

Парламентський комітет із закордонних справ у понеділок, 1 липня, розгляне питання щодо призупинення участі України в Парламентській асамблеї РадиЄвропи до того часу, поки Росія не виконає низку умов щодо заручників, українських військових моряків та кримських татар, повідомила у Facebook голова комітету Ганна Гопко. Вона розповіла, які ще питання мають вирішити депутати під час засідання комітету.

Окрім призупинення участі в ПАРЄ, комітет розгляне відкликання запрошення на дострокові парламентські вибори в Україні для делегації Парламентської асамблеї.

Також депутати мають розглянути проект постанови про звільнення з посади голови Міністерства закордонних справ Павла Клімкіна та про призначення на його місце Вадима Пристайка.

Ще одне питання, яке мають вирішити депутати, полягає у "забезпеченні юридичного супроводу міжнародних судових позовів України проти РФ з метою захисту національних інтересів України та перспектив виконання рішень міжнародних судових інстанцій в подальшому (закритий режим)".

Також у комітеті обговорять підготовку звернення парламенту "у зв'язку із відмовою Російської Федерації виконувати рішення Міжнародного трибуналу ООН і продовженням утримання РФ українських військовослужбовців, незаконно затриманих 25.11.2018, та інших політичних в'язнів".

Ганна Гопко зазначила, що під час засідання профільного комітету Ради, депутати розглянуть й інші питання.

Читайте також: Парубій підтримав недопуск спостерігачів від ПАРЄ на вибори Верховної Ради

Нагадаємо, в ніч на 25 червня ПАРЄ зняла санкції делегації з Росії без будь-яких додаткових умов. "За" резолюцію проголосували 118 делегатів, "проти" - 62, і 10 осіб утрималися. Резолюцію в повному складі підтримали делегації з Азербайджану, Франції, Іспанії, Італії, Норвегії, Австрії, Словаччини, Португалії, Сербії і Туреччини. Проти в повному складі проголосувала делегація України і Грузії, а також більшість делегатів від Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Британії і Швеції.

Наступного дня ПАРЄ поновила повноваження російської делегації в повному обсязі. Після цього українська делегація покинула ПАРЄ. До демаршу України також приєдналися представники Польщі, Словаччини, Грузії, Литви, Латвії та Естонії.

Українська та грузинська делегації оскаржили рішення про повернення РФ до ПАРЄ. Також делегація України відмовилася від участі в роботі ПАРЄ і попросила Верховну Раду терміново розглянути це питання. Депутати також поставили перед президентом Володимиром Зеленським і МЗС питання про доцільність участі в інших органах Ради Європи.

У день голосування представники української делегації поскаржилися, що Зеленський самоусунувся від ситуації в ПАРЄ і фактично залишив депутатів без дипломатичної підтримки напередодні найважливішого засідання. Президент відреагував на рішення ПАРЄ лише через 11 годин: його прес-служба поширила заяву про "стурбованість і розчарування" глави держави.

Детальніше про ситуацію з поверненням Росії в ПАРЄ читайте в матеріалі Дмитра Кулеби "Рада Європи і "божевільний" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".