Від "Слуги народу" на мажоритарних округах пройшли 130 депутатів

26 липня 11:08

Всього в Раду від президентської партії проходять 254 народних обранці.

 

Серед переможців в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах у Верховну Раду 130 з 199 депутатів були висунуті партією "Слуга народу", повідомляється на сайті Центральної виборчої комісії.

Також 23 депутата, переможців у мажоритарних округах, представляють інші партії: по шість - "Опозиційна платформа – За життя" та "Опозиційний блок", три – партію "Голос", по два – партію "Європейська солідарність" та Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", по одному – Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Об'єднання "Самопоміч", партії "Біла Церква разом" і "Єдиний центр".

Ще 46 переможців в одномандатних округах висувалися самостійно і не представляють на виборах якусь політсилу.

За результатами обробки Центральною виборчою комісією 100% електронних протоколів у багатомандатному виборчому окрузі (за партійними списками) проходять партії "Слуга народу" (43,16% голосів виборців), "Опозиційна платформа – за життя" (ОПЗЖ) - 13,05%, ВО "Батьківщина" – 8,18%, "Європейська солідарність" - 8,10% і "Голос" - 5,82%. Інші партії не долають 5%-ий прохідний бар'єр

Такий розподіл голосів дозволяє "Слузі народу" отримати в парламенті за партійними списками 124 місця, ОПЗЖ – 37, "Батьківщині" – 24, "Євросолідарності" – 23 і "Голосу" – 17.

Таким чином, партію "Слуга народу" у Верховній Раді IX скликання представлятиме 254 депутати, 43 – ОПЗЖ, 26 – "Батьківщину", 25 – "Європейську солідарність", 20 – "Голос", 6 – партію "Опозиційний блок", по одному - "Свободу", "Самопоміч", партії "Біла Церква разом" і "Єдиний центр", також у парламенті буде 46 самовисуванців.

Зазначимо, що чинна редакція Конституції не містить вимоги про обов'язкове входження народного депутата до фракції партії, за списком якої він був обраний у парламент. Тому не виключено, що крім фракцій партій, які подолали 5%-ий бар'єр, у майбутньому парламенті будуть створені депутатські групи, які можуть увійти депутати-мажоритарники.

Нагадаємо, 21 липня в Україні пройшли дострокові вибори у Верховну Раду. Центральна виборча комісія повинна оголосити результати голосування протягом 15 днів з дня волевиявлення, тобто не пізніше 5 серпня. До 10 серпня підсумки виборів оголосять офіційно.

Згідно Конституції, новообрана Верховна Рада повинна зібратися на своє перше засідання протягом 30 днів з моменту оприлюднення результатів виборів. Останній можливий день, коли повинен зібратися на засідання новий парламент – 9 вересня 2019 року.