Витримавши іспит у Парижі, українська влада має зберігати пильність — Гриценко про нормандський саміт

10 грудня 12:03

За словами екс-міністра, президенту вдалось гідно провести зустріч.

 

Під час переговорів нормандської четвірки у Парижі президент Володимир Зеленський не здав інтересів України, але й не досягнув цілий стійкого миру, вважає екс-міністр оборони України Анатолій Гриценко.

"Чи досягнув Зеленський у Парижі стійкого миру? Ні, не досягнув, І маємо визнати: це було неможливим. Чи відбулася у Парижі зрада/капітуляція? Ні, не відбулася, хоча от це - було можливим, і тиск на Зеленського був шаленим", - написав політик вранці у Facebook.

При цьому президенту Зеленському вдалось чітко та публічно окреслити червоні лінії, які для України є межею.

"Це було найважче зробити, адже у "Мінську-2" Україна (попередня влада) сама заступила за "червоні лінії", зафіксувавши підписом і "особий статус" в Конституції, і вибори за присутності російських військ, і початок передачі нам контролю над кордоном лише після виборів", - додав Гриценко.

При цьому главі держави таки не вдалось узгодити в Парижі хоч якісь питання стратегічної ваги, які б дали впевненість у стійкому мирі та поверненні окупованих територій. Однак це не його вина, а нападаючої сторони.

"Це буде довгий і тяжкий процес. На багато років, напевно й десятиліть. Чи зроблено в Парижі хоч якісь позитивні кроки, аби цей довготривалий процес розпочати? Так, зроблено. … Ці позитивні кроки сприятимуть дальшому руху до миру, якщо... Якщо вони будуть дійсно реалізовані. Тому що за 5+ років війни це не перші такі домовленості, їх були вже десятки, на різних рівнях і в різних форматах...", - зазначив екс-міністр.

При цьому він вказав, що пропри все під час перемовин у Парижі, поки сторони говорили про мир, ворог продовжував обстрілювати на фронті позиції наших військових.

"Не дотиснувши Зеленського наскоком у Нормандському форматі, Путін напевно переключиться ближчим часом на економічні батоги/коврижки - щоб заманити Україну у свою пастку через "дешевий газ", через його транзит, через який-небудь консорціум газовий, або обіцянками інвестицій/кредитів та іншими подібними ласощами... Тож витримавши гідно іспит у Парижі, українська влада має зберігати пильність - постійно!", - прогнозує Гриценко.

Читайте також: Деокупацію Криму обговорять на наступному нормандському саміті - Зеленський

Як повідомлялося, 9 грудня у Парижі відбувся перший з 2016 року саміт у нормандському форматі.

Учасники зустрічі підтримали припинення вогню, обмін у форматі "всіх на всіх" до 31 грудня, допуск Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб, розведення військ на трьох ділянках, розширення мандата СММ ОБСЄ та продовження розмінування.

Наступна зустріч лідерів України, Франції, Німеччини і Росії запланована на березень 2020 року. За цей час політичні радники лідерів нормандської четвірки повинні узгодити кроки з імплементації політичних заходів: прийняття закону про особливий порядок самоврядування ОРДЛО на постійній основі, інкорпорації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство та підготовки місцевих виборів.

Більше про саміт – у спецтемі DT.UA "Саміт Нормандської четвірки".