Волкер повідомив, що на інавгурацію Зеленського зі США приїде делегація високого рівня

08 травня 18:51

Склад делегації ще не визначено, зазначив дипломат.

 

На інавгурацію новообраного президента України Володимира Зеленського зі Сполучених Штатів приїде делегація високого рівня. Про це повідомив спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер в інтерв'ю Русской службе BBC.

"Поки це не оголошено, але це буде найвищий рівень представництва, який відповідатиме статусу інавгурації глави держави, що входить до числа наших друзів", - сказав дипломат.

Волкер зазначив, що склад делегації буде визначено, коли стане відома точна дата церемонії вступу на посаду. За словами спецпредставника Держдепартаменту, він намагатиметься зустрітися в цей період із Зеленським, щоб обговорити конфлікт в Донбасі та подальші кроки. Дипломат також нагадав, що вже зустрічався з ним під час виборчої кампанії.

Нагадаємо, що інавгурація Володимира Зеленського, згідно з чинним законодавством, повинна відбутися не пізніше 3 червня.

На зустрічі з керівництвом Верховної Ради і представниками фракцій Зеленський заявив, що наполягає на інавгурації 19 травня. У Раді пообіцяли узгодити дату до 14 травня – початку наступного пленарного тижня. У парламенті зареєстрували вже чотири проекти постанови про інавгурацію.

25 квітня Зеленський записав відеозвернення, в якому звинуватив ЦВК у затягуванні оголошення результатів виборів, щоб інавгурація відбулася після 27 травня, і він не зміг розпустити парламент.

Як пише заступник головного редактора ZN.UA Сергій Рахманін, команда Володимира Зеленського розглядає варіанти розпуску Верховної Ради і шантажу депутатів для примусу до співпраці. Рішення про дострокове припинення повноважень парламенту може бути прийнято з допомогою Окружного адмінсуду Києва, який у березні вже вимагав від ВР документального підтвердження існування коаліції.

Про "дорожню карту" нового президента та плани його команди читайте в матеріалі Олександра Лємєнова "100 днів Зеленського" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".