Зеленський на очах у Ляшка порушив карантин

03 червня 23:13

Президент випив кави в залі кафе. У той час як інші українці поки що не можуть зробити це через карантин.

 

Президент Володимир Зеленський під час поїздки до Хмельницького в середу, 3 червня, відвідав одне з місцевих кафе і сфотографувався з горнятком кави в залі закладу. Ось тільки затверджений урядом план поступового пом'якшення карантину передбачає зняття обмежень на роботу закладів громадського харчування не раніше 5 червня. Зараз же дозволена робота літніх майданчиків і продаж страв та напоїв на винос.

"Крута кава в Хмельницькому! Ароматна і смачна! Перші кафе виходять з карантину, потихеньку оговтуємося від коронавирусной епідемії", - цитує Зеленського пресслужба Офісу президента.

На опублікованому фото Зеленський сидить за столом в компанії керівника його Офісу Андрія Єрмака, заступника голови ОП Сергія Трофімова, голови Хмельницької ОДА Дмитра Габінета і мера міста Олександра Семчишина. Позаду стоїть заступник міністра охорони здоров'я - головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

"Головний санітарний лікар Ляшко записує імена п'яти правопорушників, щоб заявити в поліцію про порушення карантину і оштрафувати кожного на 17 тисяч гривень, а також оштрафувати кафе в Хмельницькому, яке незаконно обслуговує відвідувачів у самому приміщенні", - прокоментував фото головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов.

"А тепер крім жартів - президент Володимир Зеленський, голова Офісу президента Андрій Єрмак та інші офіційні особи, прямо порушили Закон №530-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на попередження виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)" від 17 березня 2020 року, і тепер Національна поліція зобов'язана накласти адміністративний штраф", - зазначив журналіст.

Бутусов констатував, що багатьох українців оштрафували на підставі підписаного Зеленським закону, і президент "не може робити для себе винятку".

А також нагадав, що президенту Австрії поліція виписала штраф за порушення режиму карантину у віденському кафе.

Головний редактор "Європейської правди" Сергій Сидоренко зазначив "продуктивність" візиту Зеленського Хмельницький, в ході якого президент "в компанії головного санітарного лікаря країні показав, що карантинні норми не мають значення".

Лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка дії Зеленського обурили.

"Заради PR-картинки ні президент, ні головний санітарний лікар, ні інші високопосадовці не мають права порушувати ними ж самими встановлені обмеження... Карантин - так карантин. Для всіх! Не впевнений, що Зеленському в ОПУ порадять, але вважаю, що йому слід було б так само публічно вибачитися за демонстративне порушення встановлених урядом вимог", - написав політик на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: Єрмак назвав збігом покупку представницького автомобіля напередодні карантину

25 березня Кабінет міністрів оголосив режим надзвичайної ситуації на всій території України через пандемію COVID-19.

Карантинні заходи діють в Україні з 12 березня. 22 квітня їх продовжили до 11 травня, а потім – до 22 травня, але вже в м'якішому варіанті. МОЗрекомендує продовжити карантин як мінімум до 22 червня.

21 травня МОЗ оприлюднив поетапний план зняття карантинних обмежень у регіонах. Карантин вирішили послабити в тих областях, де протягом тижня зареєстровано не більше 12 випадків інфікування коронавірусом на 100 тисяч населення. При цьому середня кількість тестувань має перевищувати 12 на 100 тисяч осіб. А пацієнти з COVID-19 – займати не більше половини ліжкомісць в інфекційних лікарнях.

Про економічні наслідки коронавірусу для України і українців читайте в статті Юлії Самаєвої "День песця" і матеріалі експертів Українського інституту майбутнього "Прогноз збитків. Якими будуть економічні збитки України через пандемію коронавіруса".

Чим загрожує карантин українському бізнесу, читайте в матеріалі Сергія Следзя і Вадима Башти "COVID-19: постраждають усі".