Зеленський вніс до Ради проект змін до Конституції в частині децентралізації

13 грудня 22:01

Президентський законопроект зареєстрований як невідкладний.

 

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону про внесення змін до Конституції в частині децентралізації. Президентський законопроект №2598 зареєстровано як невідкладний. Його тексту на сайті парламенту ще немає.

Напередодні Зеленський висловив готовність ініціювати внесення змін щодо децентралізації до Основного Закону, так як така вимога міститься в Мінських домовленості.

Незадовго до нормандського саміту помічник президента Андрій Єрмак також повідомляв про наміри Зеленського провести конституційну реформу в догоду "Мінську".

"Україна готова виконати положення Мінських домовленостей, що передбачає проведення конституційної реформи в частині децентралізації. Про жодну федералізацію не йдеться", - заявив Єрмак 5 грудня в Лондоні.

Проте міністр закордонних справ Вадим Пристайко запевняв, що Зеленський у жодному разі не піде на поступки з ключових питань. Однією з таких "червоних ліній" голова МЗС назвав зміну Конституції.

Як повідомлялося, 9 грудня у Парижі відбувся перший з 2016 року саміт у нормандському форматі.

Учасники зустрічі підтримали припинення вогню, обмін у форматі "всіх на всіх" до 31 грудня, допуск Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб, розведення військ на трьох ділянках, розширення мандата СММ ОБСЄ і продовження розмінування.

Наступну зустріч лідерів України, Франції, Німеччини і Росії заплановано на березень 2020 року. За цей час політичні радники лідерів нормандської четвірки мають узгодити кроки з імплементації політичних заходів: прийняття закону про особливий порядок самоврядування ОРДЛО на постійній основі, інкорпорації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство і підготовку місцевих виборів.