Зеленський затвердив закон про викривачів корупції

13 листопада 19:34

Рада ухвалила документ ще минулого місяці.

 

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про викривачів корупції, повідомила пресслужба Офісу голови держави. Як зазначили в ОП, завданням документа є вдосконалення законодавства України у сфері захисту викривачів корупції для його узгодження з міжнародними стандартами та найкращими практиками.

"Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо викривачів корупції" № 198-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 17 жовтня 2019 року", - йдеться у повідомленні.

Закон №1010 визначає поняття "викривач корупції" та врегульовує правовий статус викривачів, забезпечує їх права і захист, а також умови для розкриття інформації про корупцію.

Зокрема, викривач звільняється від юридичної відповідальності за розкриття інформації про корупційне або пов'язане з корупцією правопорушення, незважаючи на можливе порушення таким повідомленням своїх службових, цивільних, трудових чи інших обов'язків. І має право на забезпечення державного захисту, зокрема, захист власних трудових прав.

Рада 17 жовтня ухвалила в другому читанні і в цілому проект закону №1010 "Про внесення змін до закону України "Про запобігання корупції" щодо викривачів корупції". Законопроект підтримали 252 народних депутата.