Зло не має повторитися: Зеленський виступив перед в в'язнями Аушвіца, які пережили Голокост

27 сiчня 00:55

Президент України вказав на неприпустимість проявів антисемітизму, расизму та ксенофобії.

 

Президент України Володимир Зеленський у ході робочого візиту до Польщі взяв участь у меморіальному вечері, присвяченій 75-й річниці визволення Аушвіц-Біркенау. Там глава держави виступив перед вцілілими в'язнями нацистського концтабору, повідомила прес-служба Офісу президента увечері в неділю, 26 січня.

"Мабуть, людство ще не придумало слів, які могли б описати незламність і силу вашого духу", - сказав Зеленський, звертаючись до тих, хто пережив Голокост.

Він висловив своє захоплення силою духу людей, які винесли жахи нацистських таборів смерті.

"Ви це зробили! Ви неймовірні люди! Дуже сильні і дуже сміливі. Ви надихаєте ніколи не здаватися. Голокост називають найтемнішим періодом в історії людства. І ви – промені сонця, які перемогли темряву", - заявив президент України.

Глава держави вказав на неприпустимість рецидивів нацизму і закликала світове співтовариство боротися з антисемітизмом та іншими проявами нетерпимості.

"Міжнародне співтовариство має об'єднатися і не допустити будь-яких проявів антисемітизму, ксенофобії та расизму. Має стояти на сторожі гуманізму, толерантності та свободи. Зупинити зло, перш ніж воно стане небезпечним для людства", - підкреслив Зеленський.

Президент назвав Голокост жахливою трагедією єврейського народу і трагічним урок для всього людства, а також закликав пам'ятати про цю сторінку історії, щоб ніколи не допустити її повторення.

Особливо Зеленський відзначив праведників народів світу, які, ризикуючи життям, у роки Другої світової війни рятували євреїв від неминучої загибелі. Глава держави нагадав, що цього почесного звання удостоїлися понад 2,5 тисячі українців.

Традиційним заходам в Освенцімі, де щорічно вшановують жертв Голокосту, передував Форум в Єрусалимі, що спровокував міжнародний скандал.

Президент Польщі Анджей Дуда відмовився летіти до Єрусалиму на Всесвітній форум пам'яті жертв Голокосту, так як йому не надали можливості виступити там. У той час, як президент РФ Володимир Путін був оголошений чи не головним гостем заходу. Аналогічне рішення прийняв президент Литви Ґіданас Науседа.

Президент України Володимир Зеленський полетів до Ізраїлю, незважаючи на те, що йому теж не дали слова. Проте вже в Єрусалимі українська делегація віддала свої місця в залі інституту Яд Вашем тим, хто пережив Голокост.

За даними DT.UA, візит Зеленського до Ізраїлю перебував під питанням, так як на Банковій сумнівалися в його доцільності.

Зеленський не виключав, що зможе поспілкуватися з Путіним на полях Форуму. На словах допускали таку можливість і в Кремлі. Але навіть коротка зустріч не відбулася.

Детальніше про складнощі з візитом Зеленського до Ізраїлю читайте в статті Володимира Кравченка "На межі міжнародного скандалу" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".