Астрономи знайшли можливе джерело загадкових сигналів з космосу

23 серпня 17:59

Джерелом швидких радіосплесків можуть бути магнетари.

 

Вчені заявили про те, що їм вдалося знайти можливе джерело швидких радіосплесків (FRB) – сигналів з космосу, походження яких тривалий час залишалося загадкою для дослідників. На їхню думку, сплески можуть продукувати магнетари, повідомляє Science Alert.

У ході дослідження вчені простежили за спалахами магнетара XTE J1810-197. За їхніми словами, вони демонструють "незвичайну схожість" з FRB. Цього недостатньо, щоб однозначно стверджувати, що загадкові сигнали є наслідком активності магнетарів, але на даний момент це найбільш правдоподібне пояснення їхньої природи.

Магнетари – це особливий вид нейтронних зірок. Вони володіють магнітним полем в квадрильйони разів більш сильним, ніж у Землі. Що стає причиною такого сильного магнітного поля, дослідники не знають.

На даний момент відомо не так багато магнетарів: вони існують лише близько 10 тисяч років. XTE J1810-197 – один з найнезвичайніших магнетарів. Він відноситься до числа чотирьох подібних зірок, які продукують радіохвилі, але тільки він робить це з перервами. Магнетар був відкритий у 2003 році і тоді вчені зафіксували радіохвилі, що йдуть від нього, а у 2008 році він загадковим чином затих. Але в грудні минулого року XTE J1810-197 чомусь знову прокинувся.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Вперше швидкі радіосплески (Fast Radio Bursts, FRB) були помічені у 2007 р., однак визнаного пояснення вони не отримали досі. Невідоме і їхнє джерело: воно може розташовуватися і в нашій Галактиці, і за її межами, і навіть на Землі, створюючись технічними пристроями.

Раніше вчені заявили про те, що що відкрили джерело загадкових сплесків. Спалах FRB 150418, зафіксований 18 квітня 2015 року, на думку дослідників, є наслідком злиття нейтронних зірок в еліптичній галактиці, яка розташовується на відстані 6 мільярдів світлових років від Землі.