"Хаббл" зробив знімок біполярної планетарної туманності

19 серпня 18:36

Об'єкт знаходиться в сузір'ї Близнюків.

 

Вчені з допомогою телескопа "Хаббл" одержали знімок незвичайного об'єкту – біполярної планетарної туманності із сузір'я Близнюків. Як повідомляється на сайті обсерваторії, незвичайна туманності спантеличила дослідників, які відкрили її.

Через те що туманність складається ніби з двох половин, учені вважали, що це два окремих об'єкти, тому її частини отримали окремі назви: NGC 2371 і NGC 2372. Разом з тим, іноді їх об'єднують у NGC 2371/2.

Незважаючи на свою назву, планетарні туманності ніяк не пов'язані з планетами. Вони з'являються тоді, коли схожа на Сонце зірка починає старіти і відкидати свої зовнішні шари в космос. Вони віддаляються в просторі, утворюючи своєрідний кокон, всередині якого залишається тільки дуже гаряче ядро.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Телескоп "Хаббл" був виведений на орбіту 24 квітня 1990 року екіпажем корабля багаторазового використання "Діскавері" і з тих пір передав на Землю мільйони унікальних знімків, які значно розширили уявлення вчених про будову і походження Всесвіту. За чверть століття апарат провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тисячами космічних об'єктів, на підставі яких було підготовлено близько 13 тисяч наукових праць. За словами експертів, "це робить його одним з найбільш ефективних наукових інструментів в історії".